Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Blog | Biokozmetika

2012. Augusztus 16. 13:35, csütörtök

Egy újabb pattanás?!

Egy újabb pattanás?!

Az egészséges szervezethez nagymértékben hozzájárul az egészséges bőr is. Csak a sértetlen bőrnek működnek megfelelően a funkciói, ami az emberi test számára nélkülözhetetlen.

Pár mondatban foglaljuk össze a bőrről tanult általános információkat. Bőrünk a legnagyobb felületű szervünk, amely többféle feladatot lát el, ezek ellátásakor pedig kiegészíti a többi szerveink munkáját.


Feladata a védelem, elhatárolja a külvilágtól belső szerveinket, bőrlégzés, kiválasztás, hőszabályozás, érzékelés, felszívás.


A bőr rétegei a hám, irha, bőralja.


Biológia órán igencsak sokszor hallottuk a részletes ismertetését is, én ezt most nélkülözném.


A kozmetikus elsődleges feladata a bőrtípus diagnosztizálása és annak megfelelően végezni a kezelést.


A gyakorlott szakember 1-2 tüzetesebb pillantás után körülhatárolja, majd a vendég kikérdezésével (mit tekint problémának a bőrén, hogyan ápolja, milyen életmódot él, egészségi állapota) és megtapintásával meghatározza a bőrtípust.
Ez azért fontos, mert sokszor azért akadnak bőrproblémák, mert nem megfelelően kezelik otthon a vendégek. A helyes bőrápolás első lépése a bőrtípus behatárolása. Nincs két egyforma bőr, ezért is fontos az egyénre szabott kezelés, és ennek folytatásaképpen az otthoni ápolás.
Lesarkítva, általánosítva boncolgatom a bőrtípusokat, próbálok mindent érthetően megfogalmazni.

„Zsíros” bőr:
Ha zsíros bőrről beszélünk, akkor említsük meg, hogy mi zajlik ilyenkor a szervrendszerben, amitől zsírosnak mondhatjuk.
A normál bőrrel ellentétben itt a faggyúmirigy működése túl erős, ezzel párhuzamosan fokozott a szaruképzés, viszont nem megfelelő gyorsasággal kopik az elhalt hámréteg, a szőrtüszőbe kerülő faggyú nem tud a felszínre ürülni és a felső rétegek elzárják, ahol egy oxigénszegényes állapot alakul ki és elszaporodnak bizonyos baktériumok, és a komedó begyullad, pattanás lesz belőle.

Kétféle zsíros bőr között a faggyú minősége a különbség.

- Korpás szeborrea (száraz hatású, de pattanásos bőr):
Az arc nem fénylik a zsírosságtól, sőt inkább hámlik, száraznak látszik, tapintásra érdesnek hat (elégtelen szaruképzés). Ettől még persze vannak pattanások, fehér fejű kis gennyzsákok, vagy akár fekete fejű miteszerek.
Hajszálértágulat és pigmentrendellenesség egyénileg változhat!
Ennek a bőrtípusnak a legfontosabb ápolási lépése a rendszeres bőrradírozás (A radír erősségétől függő gyakoriság).
Semmiképpen sem zsíros krém használata, inkább gél állagú vagy magasabb víztartalmú krém, ami az elhalt hámsejtek általi érdes tapintást is csökkenti, a felszíni vízhiányt pótolja, a száraz, húzódó érzést csillapítja.
Tonikot nem ajánlok rendszeres hazsnélatra, inkább gyógynövény teás áttörlést, alkoholt, alkoholos tonikot semmiképpen, hiszen azok erősen szárítanak, ráadásul az elkapart, megnyomkodott sebhelyek fertőtlenítésére sem alkalmasak, mivel olyan erős vízelvonó hatás érvényesül, hogy a bőr felsőbb rétegeit „megégeti”, ami később akár maradandó pigment foltot is okozhat.
Arcmosáshoz szappan használatát szintén ellenzem, hiszen akármilyen kíméletes bababarát szappant hazsnélsz is, akkor is olyan vegyianyagokkal tarkított, ami nem használ egy bőrtípusnak sem, emellett nagyon szárít is.
Sminkelés: fontos a peelingezés mellett, hogy a bőrlégzést ne zárjuk el egy erősen fedő alapozó rendszeres használatával. Lehetőleg növényi összetevőkből álló krémalappal rendelkezzen az alapozó, színezett hidratáló krém, ne legyen vízálló, és természetes fedése legyen.
A púder mindennapi használata nem ajánlott, mert ez is szárítja a bőrt. A smink mindennapi eltávolítására arctejet javaslok, hiszen a tej formájú arctisztítok oldják az alapozó zsíros fázisát is. Utána alapos vizes arcmosást.

-Olajosan fénylő, zsíros bőr ( olajos szeborrea):
Ez az a bőr, amit már messziről is látod, ahogy bizonyos részeken fénylik az arcbőr, a pórusai szemmel láthatóan tágak, a faggyú laza, folyamatosan ürül a bőrfelszínre. Általában szürkés-feketés, eltömődött pórusokat látunk. Sok esetben gennyes pattanások, csomók is jelentkezhetnek. Tapintásra nem jellemző a hámlás, az érdesség, mivel a kiömlő faggyú folyamatosan hidratálja a bőrfelszínt.
Ennek a bőrnek az ápolásához általában mindennapi jelentőségű az arctonik. Én személy szerint, alkoholmenteset ajánlok, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású gyógynövényekkel.

Arcápolásra általában csak gél állagú kozmetikumot ajánlok. Ez nem hagy zsírfényt, nincs kellemetlen zsírréteg az arcon, könnyen felszívódik.
Sminkeléshez leginkább a púdert ajánlom, ami valamelyest felszívja a faggyút, ezáltal a fénylést megakadályozza. Lemosáshoz itt is arctejet ajánlok, majd bő vizes arcmosást.

Ha valakinek kérdése van, ezzel a témakörrel kapcsolatban nyugodtan keressen meg, a kozmetikámban szívesen elvégzek egy ingyenes bőrdiagnosztizálást és segítséget tudok nyújtani az otthoni ápolásban is.

Nagy Szilvia

Biokozmetikus

//www.nagyszilvia-biokozmetika.hu/

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Szeptember 08. 15:20, szombat | Biokozmetika

Mézédes szépítőszerünk

Az egyik legkellemesebbnek mondható újszerű szőrtelenítési eljárás a cukorpaszta vagy mézpasztás szőrtelenítés.

2012. Szeptember 02. 14:35, vasárnap | Biokozmetika

A bőr megfelelő ápolása

Mint kozmetikus kötelességemnek érzem felhívni a vendég figyelmet az otthoni bőrápolás fontosságára. A bőr megfelelő működéséhez elengedhetetlen a bőr megfelelő karbantartása.

2012. Augusztus 20. 20:24, hétfő | Biokozmetika

Száraz? Húzódik? Élettelen?

Az egészséges szervezethez nagymértékben hozzájárul az egészséges bőr is. Csak a sértetlen bőrnek működnek megfelelően a funkciói, ami az emberi test számára nélkülözhetetlen.