Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 23. 13:52, szerda | Helyi

Tanácsok korszerűsített lakások fűtéséhez

Tanácsok korszerűsített lakások fűtéséhez

Tatabányán az önkormányzat és a Komtávhő támogatásával több éve folyik fűtéskorszerűsítési program, a 22.000 lakásnak már közel 20 %-ában mérhető és szabályozható a távfűtés és a korszerűsített házak aránya egyre nő.

A korszerűsítés során a radiátorokra szabályozható szelepeket szerelnek, melyeken már a tulajdonos tudja beállítani, mennyi energiát használjon fel. Több száz lakás adatai mutatják, hogy így átlagosan 30 százalékos energia megtakarítás érhető el, azaz a korszerűsítés előtt minden harmadik forint felesleges kiadás volt.

A megtakarítást viszont csak úgy lehet elérni, ha a szelepeket használjuk. A legegyszerűbb hasonlattal, úgy mint a villanyt; ha otthon vagyunk fűtünk, ha nem használjuk a helyiséget, kisebb hőmérsékletet állítunk be. A helyiség hőmérsékletének 1%-kal történő csökkentése 4-6% fűtőenergia-megtakarítást jelent.
A szelepeken található fokozatok értéke : 1. kb. 12 °C, 2. kb. 16 °C, 3. kb. 20 °C, 4. kb. 24 °C, 5. kb. 28 °C. A radiátorszelep használatával mindig be lehet állítani a hőmérsékletet. Lakottan azonban ne nem tanácsos a lakást teljesen kihűlni hagyni, mert a felfűtés költséges és a falak penészesedése is elindulhat.
Gyakori panasz, hogy hármason van a szelep és a radiátor nem meleg. Ilyenkor valószínűleg a szoba levegője elérte a beállított értéket és szelepben lévő szabályzó fokozatosan kizárta a radiátort a fűtésből. Ha nem meleg a radiátor nincs hőfelhasználás, tehát nem is kell érte fizetni.
Ha ilyen esetben meg akarunk győződni róla, hogy a szelep működik, nyissuk ki az ablakot, ezzel engedjünk hideg levegőt a radiátorcsapra. Az érzékelő újra kinyit és bekapcsolja a radiátort. A fűtési hőmérséklet ellenőrzésére a legjobb és legolcsóbb módszer szobahőmérőt tenni a helyiségekbe.
Fontos tudnivaló, hogy a fűtési idény végén a radiátorcsapokat tilos teljesen elzárni, éppen ellenkezőleg, teljesen ki kell nyitni. A szabályzó elzárt állapotban 8 fokon akarja tartani a hőfokot, akkor is ha a szobában nyáron harminc fok van. Az erőltetéstől a szelep meghibásodik és amikor indul a fűtés, nem fog kinyitni.
A légtelenítés miatt a radiátorszelepeket a fűtés indítása után is egy-két hétig javasolt nyitott állapotban tartani, s csak ezt követően olyan fokozatba állítani, ami a lakók számára kellemes hőmérsékletet jelent.
Az önkormányzat az idén 200 millió forinttal támogatja a lakótelepi házak távfűtésének korszerűsítését, a szabályozható és mérhető fűtés kialakítását. Újdonság, hogy a költségosztós módszer mellett már egyedi mérőórás korszerűsítésre is lehet pályázni.
A támogatás összege radiátoronként átlagosan 21.500 forint, a pályázatokat 2012. február 28-ig lehet benyújtani a Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. irodájában,a Komtávhő épületében.
Részletes pályázati felhívás és tájékoztatás a http://www.trf-kft.hu, a http://www.tatabanya.hu, és a http://www.komtavho.huhonlapokon, illetve a Kft. 06-34/309-360-es és 06-34309-361-os telefonszámain kérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya