Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi
Forrás: KEMMA

Gyászol Tatabánya

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya

Elhunyt Murányi Ferenc, a Kodály Zoltán Általános Iskola alapító igazgatója, Tatabánya Kultúrájáért Díjas karnagy, zeneszerző.

Murányi Ferenc a város kulturális életének meghatározó személyisége volt. Alapító igazgatója volt a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, ahol a vezetői teendők mellett tanított, karnagyként pedig fiúkórust is vezetett – olvasható a bejegyzésben.

Murányi Ferenc évtizedeken keresztül vezette az intézményt, emellett a Tatabányai Bányász Vegyeskar karnagyaként és szakmai vezetőjeként biztosította a város rendezvényeinek hátterét. Az együttessel hozzájárult Tatabánya kulturális életének színvonalához és színesítéséhez, méltón képviselte városunkat hazánk távolabbi településein és külföldön egyaránt.

A bányász vegyeskar az 1994-es évtől Bárdos Lajos nevével fémjelezve folytatta tovább működését. Murányi Ferenc az együttest működtető alapítvány alapító tagja volt, évekig segítette a kórust a basszus szólam vezetőjeként és a vegyeskar másodkarnagyaként is. Zeneszerzői munkássága is jelentős. A vegyeskórus repertoárját sok értékes, zömében helyi kötődésű saját szerzeménnyel gazdagította. Ilyenek a Szent Borbála-mise, vagy a Fohász Tatabányáért.

A város köszöni neki áldozatos, kiemelkedő szakmai tevékenységét, a zene és a pedagógia iránti elhivatottságát, amellyel tatabányai diákok ezreivel szerettette meg a zenét, és hálával tartoznak neki a város kulturális életéért végzett munkájáért.

Nyugodjék békében!

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Február 25. 15:23, vasárnap | Helyi

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.