Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Január 23. 08:21, hétfő | Helyi

Átadták a Tatabánya Kultúrájáért díjat

Átadták a Tatabánya Kultúrájáért díjat

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Kultúra Napján a Jászai Mari Színház Népházban átadták a Tatabánya Kultúrájáért díjat.

Az idei évben a kitüntető címet az ifjúsági tehetséggondozásban végzett munkájáért Cserteg István, a Peron Music Alapítvány vezetője vehette át Schmidt Csaba polgármestertől. Ez alkalommal köszöntötték a tatabányai díszdiplomás és pályakezdő pedagógusokat is.

Az ünnepség kezdetén Crespo Rodrigó színházigazgató a polgármestertől most vette át a Magyar Ingatlanszövetség nívódíját, amellyel a szervezet az épület felújításának megvalósítását ismerte el. Schmidt Csaba a Magyar Kultúra Napján elmondott köszöntőjében többek között szólt arról, hogy a magyar kultúra nemzeti megmaradásunk és identitásunk záloga. Kitért arra is, jelképes üzenetnek érzi, hogy a Népházban van az ünnepség, hiszen a városban ez az a hely, amely összefogja mindazon közösségeket, amelyek a bányásztelepülés hagyományait életben tartva, megújítva, kulturális és művészetet teremtő és közvetítő munkát folytatnak. A polgármester megerősítette: a hónap végén elindulhat a Közművelődés Háza átépítése, átalakítása a Vértes Agorájává. Az európai uniós, állami és önkormányzati támogatással megvalósuló multifunkcionális központ; képzési, szórakozási, valamint kistérségi tanácsadói és szolgáltatási funkciókat ellátó közösségi tér lesz. Schmidt Csaba külön köszöntette azokat a pedagógusukat, akik 50, 60 és 65 éve szerezték meg oklevelüket és üdvözölte az öt pályakezdő fiatal pedagógust is. A polgármester méltatta az idei „Tatabánya Kultúrájáért” díjjal kitüntetett Cserteg István tevékenységét, meghatározó szerepét az ifjúsági tehetséggondozásában, a civil élet szervezésében.
Az ünnepség műsorában közreműködött: az Óvárosi Középiskola Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolájának Diákszínpada (a 125 éve született Karinthy Frigyes munkáiból összeállított produkciót mutatták be, felkészítő tanáruk Mátraházy Ferenc), valamint az Évszakok Kamarazenekar, Vörös Gyula vezetésével.

Cserteg István
Neve elválaszthatatlan a tatabányai, megyei, régiós ifjúsági tehetséggondozástól. Huszonöt éves tevékenysége során nem csak hazai, de nemzetközi sikereket is elért. Az 1993-ban kezdeményezésére létrejött Peron Music Alapítvány kulturális- és közösségi eredményei közé tartozik számtalan nemzetközi gyermek- és ifjúsági cseretábor, a TAZ-Mánia Fesztiválsorozat, a Peron Tehetségkutató Fesztiválok, a Tatabányai Zenei Ki-Mit-Tud, valamint a Tatabányai Civil Nap életre hívása.

Aranyoklevelet kapott pedagógusok: Bereczky Ferencné, Bukovszki Bálintné, Czeglédy Csaba, Czeglédy Csabáné, Dr. Szalai Zsuzsanna, Falvi Mártonné, Kató Bálintné, Molnár Ferencné, Neukum Jánosné, Papp Albertné, Venczák Miklós. Gyémántoklevelet kapott pedagógusok: Abonyi Dezsőné, Dörömbözy Árpádné, Gazdag Józsefné, Iványi Ferencné, Kiss Jánosné, Ronyecz Józsefné, Vas Lajosné. Vasoklevelet kapott pedagógus: Szileszki Ignác.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya