Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Január 24. 11:02, kedd | Helyi

Összefogással megvalósuló műszerfejlesztés a Szent Borbála Kórházban

Összefogással megvalósuló műszerfejlesztés a Szent Borbála Kórházban

A Szent Borbála Kórház Sebésze Osztályán a 90-es évek elején kezdték el a laparoscopiát művelni.

2011. decemberében került a SzentBorbála Kórház birtokába az a nagyértékű eszköz, amelynek beszerzését Tatabánya Város Önkormányzata és a „Korszerű sebészet, érsebészet,gyermeksebészet Tatabányán Kórházi Alapítvány” is támogatja. A minimálisaninvazív sebészet területén használatos közel 7 millió forint értékű laparoscoppalévente több, mint 200 beavatkozást végeznek a kórházban, főként epeműtétet,ritkábban gyomor és vakbélműtétet. A most megvásárolt korszerű eszköz egyrégi, elhasználódó, több éves gépet vált ki. A műszer szimbolikus beüzemelésére január 24-én került sor ünnepélyes keretek közö a kórház közpon műtőjében.
Dr. Kovács József főigazgató köszönetét fejezte ki mindkét adományozónak a gyógyításhoz nyújtott segítségért:„Önök előtt is ismert, hogy a mai magyar egészségügy, azon belül a kórházakjelenlegi finanszírozási struktúrája miatt meglehetősen nehezen tudunk új eszközökbeinvesztálni. A kórház terveinek, fejlesztéseinek megvalósítása érdekében több nagyszabású, több milliárd forint értékű fejlesztésre nyújtottunk be pályázatokat európai uniósfejlesztési alapokhoz. Azonban ezek megvalósulásáig a jelenlegi nehéz körülmények között kell biztosítanunk a feltételeket betegeink színvonalas ellátásához. Ehhez nyújtanak segítséget a civil szervezetek, helyi vállalatok, magánemberek, önkormányzatok.
2011-ben a kórház 64 millió Ft-ot költött műszerbeszerzésre, ebből a külső támogatás
47 millió volt.Abban a kedvező helyzetben vagyok, hogy elmondhatom: Tatabányán, a Szent BorbálaKórháznak szép hagyományai vannak az adományozás területén, kórházunk segítésétnemes célnak tartják támogatóink. A mai napon is megbizonyosodhatunk arról, hogy aváros sem hagyja magára a kórházat. A polgármester úr saját keretéből nyújtott adományával és a sebészek alapítványnak köszönhetően fejleszteni tudjuk a sebészeti ellátásszínvonalát, valamint a készülékkel nyújtott műtéti eljárás biztosítja betegeink gyorsabbfelépülését.
Schmidt Csaba Tatabánya polgármestereaz egészség szerepének fontosságát hangsúlyozta:„Ha egy újszülött érkezik a családba, akkor gyakorta mondják aszülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök, mindegy, hogy fiú vagylány, csak egészséges legyen. Mert az egészség nagy kincs, tartjaegy magyar közmondás. Azt hiszem, mindannyian úgy vagyunkezzel, hogy az egészséget csak akkor tudjuk igazán értékelni,ha betegek vagyunk. Éppen ezért sokat kell tennünk annakérdekében, hogy egészségünket megőrizzük, de ez minden ember saját felelősségeis. A társadalom, a közösség ehhez viszont segítséget nyújthat a megelőzéshez és abetegségek gyógyításához egyaránt. Éppen ezért önkormányzatunknál most készítjükelő az Egészséges Tatabányáért Programot, mely minden tatabányainak lehetőségetteremt az egészséges életmód megtanulására, a betegségek megelőzésére és kiszűrésére, valamint az egészségfejlesztésre. Ehhez természetesen szeretnénk igénybevenni az egészségügyi intézmények, szakmai szervezetek segítségét, támogatását,együttműködését.A megelőzésen túl, mindent meg kell tennünk annak érdekében,hogy a gyógyítás a legkorszerűbb eszközökkel és a leghatékonyabb módon, lehetőlegfájdalommentesen történjen. Ezért éreztem fontosnak, hogy egy ilyen sokféle területenfelhasználható orvosi műszer beszerzéséhez a magam lehetőségei szerint hozzájáruljak.Bizonyos vagyok abban, hogy az eszköz jó kezekben van itt a Szent Borbála Kórházban,mint ahogy abban is, hogy sokak gyógyulását segíti azzal a biztos emberi és szakmaiháttérrel, amivel a kórház rendelkezik."

„Az üvegszáloptika térhódítása az orvostudományban lehetővé tette egyúj, minimal invazív módszer – a laparoscopia – bevezetését a sebészetben. Az eszközegyüttes segítségével – mely többek között egy kamerából és több manipulátorból áll– a műtét sokkal kisebb megterhelést jelent a betegeknek, mint korábban. Néhány 1-2cm-es hasfali seben keresztül végezzük a műtétet, gyakorla% lag a zárt hasüregben. Akamera közvetíti a képet a képernyőre, melyen keresztül a műtétet irányítjuk. Már nemkell 20 vagy 40 cm-es hasmetszést végezni. A betegek a műtétet követően 2-3 nappaltávozhatnak a kórházból, csak varratszedésre kell visszajönniük. Ezzel a módszerrelvégezhető epeműtét, vakbélműtét, sérvműtét, számos nőgyógyászati beavatkozás(pl. méhenkívüli terhesség műtéte, sterilizálás, petefészekműtétek, stb.). A módszerrohamosan fejlődik és egyre több szerven alkalmazzák, mint vastagbél, gyomor, lép,mellékvese.” ismertette a készülék használatát Dr. Járay Géza a Sebészeti Osztály vezetőfőorvosa

A laparoscopos torony teljes bekerülési költsége 6.995.366 Ft, ebből a kórházi rész5.3953666 Ft. A „Korszerű sebészet, érsebészet, gyermeksebészet Tatabányán Kórházi Alapítvány” 1. 600.000 Ft-tal járult hozzá, mely tartalmazza Schmidt Csaba polgármesteri keretéből azalapítványnak nyújtott 1.000.000. Ft-os támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya