Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 17. 10:37, csütörtök | Helyi

„Ne gyújts rá!” Világnap – 2011. november 17.

„Ne gyújts rá!” Világnap – 2011. november 17.

A nemzetközi NE GYÚJTS RÁ - mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára.

Célja:
hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.
Az idei világnap témája, a passzív dohányzás visszaszorításáért meghozott intézkedések minél szélesebb körben történő megismertetése.
A környezeti (passzív) dohányfüstöt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 1993-ban, a WHO 2002-ben ismert emberi rákkeltő anyagnak minősítette.
A passzív dohányzással kapcsolatos magyarországi adatok az EU27 átlagával összehasonlításban kedvezőtlenek. Azok aránya, akik a munkahelyükön biztonságban vannak a dohányfüsttől, tehát egyáltalán nincsenek kitéve passzív dohányzásnak az EU27 tagország átlagában 76%, nálunk viszont csak 55%. A bárok esetében az EU27 54%, nálunk viszont mindössze 21%, éttermek esetében 69% és 57%.
A dohányzás társadalmi elfogadottsága ugyanakkor folyamatos csökkenést mutat, kutatások szerint jelentősen emelkedett azok aránya, akik szerint nyilvános helyeken meg kell tiltani a dohányzást.
A dohányfüst-mentes környezethez mindenkinek joga van, ez következik a testi és szellemi egészség lehető legmagasabb elérhető színvonalához való jogból, mint alapvető emberi jogból. A belélegzett levegőbe jutó dohányfüstnek nincs olyan minimális szintje, ami alatt már biztonságosnak mondható! Laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján megállapítást nyert, hogy akkor lehetséges elszívó-, illetve füstszűrő berendezésekkel biztosítani a levegőben a káros anyagok koncentrációjának nagyon alacsony szinten tartását a zárt helyiségek légterében, ha a létrehozott levegőáramlás hurrikán erősségű lenne. Tudományos bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a műszaki megközelítések alkalmazása nem véd a dohányfüst káros hatásától.
Az Országgyűlés 2011. április 26-án elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.
A tilalom vonatkozik valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségre, azaz valamennyi munkahelyre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátó ipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is. Kivételt csak a hotelek szivarszobái, illetve a börtönök és pszichiátriai intézetek jelentenek. A törvénymódosítás 2012. január 1-jén lép hatályba, de bírságot csak 2012. április 1-jétől, három hónap türelmi idő után szab ki a hatóság. A törvény szigorításával Magyarország is megfelel az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak és egyben jelentős mértékben csökkentheti a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági károkat is.
A dohányzás térbeli korlátozása az egész lakosság, de elsősorban a dohányosok számára jelentős változást jelent a mindennapi életben. A törvény hatálybalépését megelőzően és utána is nélkülözhetetlen a lehető legteljesebb körű tájékoztatás, véleményformálás és ezzel párhuzamosan a leszokás irányába történő motiválás, illetve segítségnyújtás. Ennek megfelelően továbbfejlesztésre kerül a www.leteszemacigit.hu honlap és a helyi tarifával működő telefonos szolgáltatás a 06 40 200 493-a számon. Lehetőség nyílik a leszokásban segítséget nyújtó módszerekről és helyekről történő tájékozódásra, valamint törvényszegés észlelése esetén annak bejelentésére.
(További információk: www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya