Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 10. 09:26, péntek | Helyi

Mesevetélkedtek a gyerekek: a tovább jutók jutottak tovább

Mesevetélkedtek a gyerekek: a tovább jutók jutottak tovább

Tizenhatodik alkalommal csatlakozott a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” elnevezésű országos mesevetélkedőhöz.

A csütörtöki, második házi fordulón 14 második, harmadik, negyedik évfolyamos gyerekek alkotta csapatok versengtek a továbbjutásért. Több együttes a megbetegedések miatt sajnos kisebb létszámmal érkezett a Művelődési Házba, de ők is derekasan helytálltak.
A tovább jutást ezúttal szó szerint is kell érteni, hiszen a diákok a helyes megoldásokért nem pontokat szereztek, hanem mérföldeket tettek meg. Így az az öt csapat jutott tovább a körzeti megmérettetésre, akik a mérföldek tekintetében is a legtovább jutottak.
A legmesszebbre érkeztek, 104 mérföldet tettek meg a 3.b osztályos Mese tudósok, valamint a 2.b osztályos Füstifecskék. Mögöttük csupán másfél mérfölddel maradtak le a 4.b-s Mindentudó tündérek, s egyaránt 100,5 mérföldet teljesítettek a 3.a-s Zöldfülűek, valamint a 4.b-s Négy boszi.
Ők képviselik tehát a környei általános iskolát a körzeti fordulón, de valamennyi tanuló megérdemli a dicséretet, hiszen a mesevetélkedő-sorozat nem akármilyen feladatok elé állítja a gyerekeket. Minden fordulóra négy meséből kell alaposan, a legapróbb részletekig felkészülniük, s a következő megmérettetésen nem csupán az újabb, de az előző mesékkel kapcsolatban is érkeznek kérdések, olykor, villámgyorsan. De például azt is tudniuk kell, „hol lóg ki a lóláb”, mit rejt a betűhalmaz, melyik állítás igaz, vagy hamis, s hogy mi a keresztrejtvény megfejtése?

Így csütörtökön már Móra Ferenc és Benedek Elek 4-4 meséjéből vetélkedtek a diákok, s a továbbjutók pedig hamarosan megtudják, hogy milyen újabb, magyar szerző műveiből kell készülniük. A körzeti nemes versengést követi a területi, ahol azok, akik a megyei fordulón való részvétel jogát is kivívják, már húsz meséről mondhatják el, hogy ízig-vérig ismerik őket.
Hajmáné Kalocsai Éva, aki a kezdetektől gondozza és szervezi a környei mesefordulókat, arra a legbüszkébb, hogy a 16 esztendő alatt nem akadt olyan év, amikor ne jutott volna el a községből diákcsoport a megyei döntőbe, sőt, két alkalommal a gyerekek az országos viadalig lépdeltek 7 mérföldes csizmáikkal heted 7 határon át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya