Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 03. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Salamon Gy.

Idősek Napja Környén

Idősek Napja Környén

A hetven év felettieket, köztük Környe legidősebb házaspárját, valamint legidősebb hölgy és férfi lakóit köszöntötték vasárnap a községben.

A településen pontosan két évtizede hagyomány, hogy az Idősek Napja alkalmából a Vöröskereszt helyi szervezete vendéglátással, műsorral kedveskedik a szép korúaknak.

A hetven év feletti környeieket köszöntötte vasárnap délután a Vöröskereszt helyi szervezete, valamint Vadász Éva, a kulturális bizottság elnöke a művelődési központban az Idősek Napja alkalmából. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is attól az évtől, tehát már huszadik alkalommal kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község 70 év feletti lakóinak, s közülük idén is szép számmal fogadták el a szíves invitálást.
Az ezüstből és az aranyból, e két nemesfémből kellene ötvözni e mai, nem mindennapi jelvényt. Szerető szívüket hasonlítom az aranyhoz, mert fénye nem halványult a sok gondtól, megpróbáltatástól, ezüst hajukban pedig sok-sok tél felejtette ott a fehérségét – köszöntötte a szép korú vendégeket Eisenbart Győzőné. A Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke azt kívánta, hogy az Isten még sok-sok lágy, simogató tavaszt tartogasson számukra, s hogy életüket továbbra is ragyogja be a két nemes fém, az arany és az ezüst fénye.
Vadász Éva, a kulturális bizottság elnöke ünnepi beszédének kezdetén a rendezvény mottóját így fogalmazta meg: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” Ez a gondolat segít abban, hogy helyesen lássuk a világot, hogy a saját helyzetünket is jól értékeljük. Nekünk, a ma aktív nemzedékének tisztában kell lennünk azzal, hogy mindannak az alapjait, amit ma megteremthetünk, létrehozhatunk, az előző generációk tették le – folytatta, arra is felhívva a figyelmet, hogy szüleinknek, nagyszüleinknek, dédszüleinknek mennyivel szegényesebb körülmények között kellett helytállniuk, legyen szó munkáról, vagy a család összetartásáról.
Vadász Éva a gyermekeknek, unokáknak is üzent: hallgassák meg szüleiket, nagyszüleiket, akik tapasztalataik, szeretetük átadásával rengeteget segíthetnek a még olykor embert próbálónak tűnő feladatok megoldásában is, s hogy a figyelmük, törődésük váljon mindennapjaik részévé. Kívánom, hogy mindenki találja meg családja körében azt a biztonságot, azt az odafigyelést, amely szebbé, könnyebbé teheti életüket. Remélem, a helyi közösség is magában hordozza azokat a lehetőségeket, amelyek bearanyozhatják az ezüsthajúak mindennapjait! – zárta gondolatait a betegsége miatt távol maradó Beke László polgármester nevében a bizottsági elnök.
A község 90 év feletti lakóit Hartmann Mátyásné, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára köszöntötte, bár sajnos idős koruk miatt sokan nem vettek részt az ünnepségen, ők otthonukban veszik át ajándékukat. A község legidősebb hölgy lakosa a 92 esztendős Szilágyi Mihályné, míg a férfiak között a 91 éves Gyarmati István. Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt született Farkas Istvánné, Lieser Andrásné, Géber Mihályné, Gyimesi Józsefné, Jordán József, s Molnár László. Környe legidősebb házaspárja a Mike Ferenc és felesége, Ganzler Erzsébet, akik 62 évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent.
Az Idősek Napi program a budapesti Europen Operett társulat előadásával, majd az általános iskolában fehér asztal mellett ízletes vendéglátással, s közös múltidézéssel folytatódott.

Címkék: idősek napja, környe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya