Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 30. 13:40, péntek | Helyi

Energiatakarékos diákok

Energiatakarékos diákok

Az E-ON és a GLOBAL ACTION PLAN által hirdetett országos versenyen, a kertvárosi Bolyai János Általános Iskola is bekerült a tíz kiválasztott intézmény közé.

A verseny célja az, hogy az iskolák megvizsgálják és megértsék az elpazarolt energia mennyiségét és ennek mérséklésével csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat.

Az iskolában megalakult a Zöld Bajnokok csapata húsz fővel, melynek vezetője Tóthné Guba Zsuzsanna és Brunner Ferencné, Gitta néni. A csapat munkáját szakmai tanácsokkal, három E-ON munkatárs segíti. Már két foglalkozáson vannak túl a Zöld Bajnokok. Az első foglalkozáson a „ Mérőórafürkészeknek” egy héten keresztül, naponta kétszer a gáz-és villanyóra leolvasása volt a feladata, hogy kiderítsék iskolájuk fogyasztását. Majd a „Szokásvadászok” szintén egy héten keresztül, hat helyszínen figyelték és feljegyezték, hogy milyen fogyasztó volt bekapcsolva az iskolában. A második foglalkozáson szembesültek a mért eredményekkel ,és megértették, hogy egy kis odafigyeléssel lehetne csökkenteni a fogyasztást. Kampánytervet dolgoztak ki, hogy diáktársaik és tanáraik figyelmét felhívják arra, hogyan lehet takarékosabban tanulni az iskolában. Reményeik szerint, elsőtől-nyolcadik osztályosig mindenki bekapcsolódik, mert csak így érhetnek el eredményt. A verseny hat hónapon át tart. A legjobb első három iskola értékes díjazásban részesül. De a valódi győztesek azok lesznek, akik szemléletet váltanak, megválnak rossz szokásaiktól, az energiapazarlástól. A kampány első lépése, az iskola aulájában található dekoráció, a Zöld Bajnok faliújság, melyen a kampányprogramjairól folyamatos tájékoztatást adnak, képes illusztrációval. Az iskola pedagógusai azért is fontosnak tartják ezt a programot, mert bíznak benne, hogy a „Zöld Bajnok” csapat tagjai, akik most hat-tizennégy évesek, felnőttként fokozott figyelmet fognak fordítani majd az energia-takarékosságra, és tudatos energia-felhasználók lesznek. A program még rövid ideje tart, de sok „apró” dologra tanultak meg odafigyelni a gyerekek és a pedagógusok egyaránt. Ilyen például a csöpögő csap elzárása, a feleslegesen égő lámpák, elektromos eszközök lekapcsolása. Az iskola diákjai készítettek kampánydalt is, melyet az intézmény honlapján meghallgathat bárki. A tanítványok írták a szövegét, szerezték a zenéjét, hangszerelték és adják elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya