Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 13. 09:54, péntek | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Emlékezés a doni hősökre

Emlékezés a doni hősökre

1943. január 12-én a 2. magyar hadsereg, a keleti hadszíntéren rendkívül súlyos veszteséget szenvedett.

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legtanulságosabb fejezetei közé tartoznak. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a mínusz 35-40 fokos orosz télben. A városban ezekre a hősökre emlékeztek a tragédia hatvankilencedik évfordulóján.
A megemlékezést, a II. Világháborús emlékműnél, Bánhidán tartották. Krulik Zoltán gitárján adta elő a Don-kanyar című darabját, amit Schmidt Csaba polgármester emlékező szavai követtek. „Nehéz ebben a kellemes tavaszi időjárásban elképzelnünk, milyen volt a mínusz 35-40 fokos, orosz télben harcolni a fronton. Fontos emlékezni és emlékeztetni a fiatalabb generációkat történelmünk meghatározó eseményeire. A doni csatáról azért is lényeges megemlékeznünk, mert nem sok olyan család él városunkban, akik ne veszítettek volna el hozzátartozót a Don-kanyarban vívott harcok során.” – mondta a polgármester megemlékezésében.

A városvezető után, Bányay István, a Komárom-Esztergom Megyei Honvéd és Nemzetőr Hagyományőrző Egyesület elnöke méltatta a hős katonákat. Ezt követően Nagy László címzetes prépost és Szilágyi Sándor lelkipásztor mondott megemlékező imát, a doni hősökért. Az ünnepség végén az emlékezők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya