Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 29. 17:25, csütörtök | Helyi

Elköszönt Környe első fogszobrásza

Elköszönt Környe első fogszobrásza

Negyven év után vonul nyugdíjba, s köszön el a páciensektől Dr. Pálos Péter. Környe első fogorvosát és asszisztensét nyugdíjba vonulása alkalmából tegnap köszöntötték szerettei, kollégái és az önkormányzat képviselői.

Annak idején közösen szereltük fel, most pedig együtt vettük le a fogorvosi rendelő tábláját – hangzott el Beke Ernőtől szerdán a környei Közösségi és Tájházban, ahol a január elsejétől nyugdíjba vonuló Dr. Pálos Péter fogorvost és asszisztensét, Szommer Jánosnét köszöntötték szeretteik, barátaik, kollégáik, s a község polgármestere, Beke László, valamint Orlovits Tímea jegyző.
A két esemény között négy évtized telt el, jutott bele szépből és kevésbé jóból, de minthogy Környe első fogorvosa humorral bőséggel megáldott, s Beke Ernő, egykori tanácselnök és iskolaigazgató sem szenved benne hiányt, a múltidézés természetesen igen vidámra sikeredett.
Az is kiderült, anno a fogszobrász kissé zokon vette, hogy rendelője a domb tetején épül, de a tanácselnök részéről máris érkezett a frappáns válasz: akinek fáj a foga, felbaktat oda is!
S ez így is lett. Dr. Pálos Péter 1971-ben nyerte el pályázat útján a fogorvosi állást, s érkezett Mosonmagyaróvárról Környére gyermekorvos feleségével, Dr. Bogád Judittal. Eleinte Tatabányán fogadta a betegeket, majd a környei rendelő 1973-as elkészültétől nem csupán helyből, de Vértessomlóról, Várgesztesről, s Kecskédről is baktattak hozzá fel, a domb tetejére.
A négy településről nagyjából ötezer ember tartozott a praxisához, s a negyven esztendő alatt jó 32 ezer fogtömés, s 25 ezer húzás fűződik a nevéhez. De a statisztikához már asszisztensétől, Annától kér segítséget, mert nem titkolja: az adminisztrációt mindig is gyűlölte. Páciens érkezhetett tucatjával, ő végezte a dolgát, csak a papírmunkával hagyják békén...
Vannak hibáim is: cinikus vagyok és rendetlen – vallotta be az öniróniát sem mellőzve felesége és asszisztense bólogatása közben. Pedig a két hölgy – elmondásuk szerint – mindent megtett a „javítása” érdekében. „Volt rá idejük”, hiszen Szommer Jánosné is a kezdetektől dolgozott a keze alá, s ahogy szerdán mesélte, hihetetlen gyorsan elrepült ez a negyven év.
S hogy telnek majd a nyugdíjas esztendők? – tették fel az eltelt hetekben a kérdést a betegek, de egyikőjük sem aggódik. Anna négy, Péter 12 unokával dicsekedhet, de várják a házkörüli teendők is, s szerelmei: a horgászat, a vitorlázás és az úszás. Hiszen feleségével, Judittal jó pár esztendeje szó szerint mélyvízbe vetették magukat. A Balatont máig tizenkétszer úszták át, a Dunát is meghódították, rendszeres résztvevői a horvátországi, 5 kilométeres nyílt tengeri úszásnak, s az augusztusi 3,5 kilométeres öbölátúszás végén korcsoportjukban mindketten a dobogó legmagasabb fokára állhattak.
De a házaspár arra a legbüszkébb, hogy idén, életükben először felültek a repülőre, hiszen – ahogy Dr. Pálos Péter fogalmazott – a repülő nem ülhetett fel rájuk. Egyenesen Las Palmasig repítette őket, ahol az Orvos Világjátékokon 54 országból 24 sportágban közel kétezer orvos küzdött az érmekért. Judit végül három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött be, míg férje úszásban szintén harmadik helyezést ért el, s kiemelték, hogy a porecsi öbölátúszás után aranyérem lapult a bőröndjében.
Az biztos tehát, hogy a negyven esztendőnyi dolgos napok után sem fog tétlenkedni Környe első fogorvosa és asszisztense, s az is biztos, hogy bár a táblát leszerelték, a József A. utcát még hosszú éveken keresztül így fogják emlegetni a környeiek: a fogorvos utcája…

A korabeli képeken az első rendelés és a megnyitó látható.
A 3. fotón balról jobbra:Szommer Jánosné,Dr. Pálos Péter,Dr. Bogád Judit
A 4. fotón Beke László polgármester köszönti Dr. Pálos Pétert

Címkék: Dr. Pálos Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya