Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 16. 09:37, péntek | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

Együtt a tolvajok ellen

Együtt a tolvajok ellen

Példa értékű, az idős emberek védelmét szolgáló összefogás született egy közüzemi szolgáltató cég, az Észak-dunántúli VÍZMŰ Zrt. és a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság között.

A Vízmű tatabányai székhelyén megtartott közös sajtótájékoztatón ismertették a média képviselőivel azokat az intézkedéseket, amelyeket az összefogás megszületése óta bevezettek, illetve tájékoztatást adtak az idős korú lakosság védelmét szolgáló további terveikről. A trükkös tolvajok elleni védekezés témában egyszer már tartottak közös tájékoztatót, amely egyben egy képzés is volt olyan segítő szándékú emberek számára, akik felvállalták, hogy mindannyian öt-öt idős embernek elmondják, hogy mire kell ügyelniük, nehogy a tolvajok áldozatává váljanak. Az azóta eltelt időszakban mindkét fél megalkotta a maga intézkedéscsomagját. A sajtótájékoztatón a KEM Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója Dr. Reinhoffer Csaba r.ezredes, rendőrségi tanácsos a rendőrség részéről nyilatkozott. Beszédében elsőként ismertette az elmúlt évek statisztikát. Mint az alábbi táblázatból is kitűnik, a 60 év felettiek sérelmére elkövetett lopások és betörések száma jelentősen megemelkedett az előző évhez képest.

- Miért az idősek az áldozatok? - Mert korukból adódóan gyengébb megfigyelők, jóindulatúak, segítőkészek, sokszor tájékozatlanok, hiszékenyek, és bizony gyakran nagy összegű készpénzt tartanak otthonaikban – mondta el tájékoztatójában az ezredes úr. Ezután ismertette a leggyakoribb elkövetési módszereket és azokat a fontos elemeket, amelyek segítenek a lakosságnak a rossz szándékú emberek felismerésében. Elmondta, hogy az elkövetők minden esetben többen vannak, szinte kivétel nélkül az ország más részéről származnak, úgynevezett utazó bűnözők. Kifigyelik áldozataikat és legtöbbször olyan idős, sokszor mozgásképtelen, illetve cselekvésképtelen embereket károsítanak meg, akik magányosan élnek, 80-90 évesek és már nem tudnak az elkövetőkről személyleírást adni. Az elkövetők gyakran valamelyik szolgáltató vállalat emberének adják ki magukat, vagy éppen álrendőrként kopogtatnak, de gyakori a házalás, segítségkérés és az unoka-trükk is.

A bűnözők ötlettára kifogyhatatlan, megtalálják a módját annak, hogy az időseket megkárosítsák. A Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság minden hónapban megjelentet lakossági hírleveleket, együttműködik az önkormányzatokkal, polgárőrségekkel. Felvilágosító előadásokat szerveznek nyugdíjasklubokban, és megkeresték az egyházakat is, hogy legyenek az idős emberek segítségére ebben a témában is.
Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Jelen Tamás beszédében kihangsúlyozta a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. A Vízmű vállalat a megelőzést tartja a témában az elsődlegesnek. Ennek érdekében szórólapjaikon valamint weboldalukon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Elmondta, hogy az ÉDV Zrt. dolgozói mindig rendelkeznek okmányokkal, amelyekkel igazolni tudják magukat, munkaruhát viselnek és feltűnő helyen kitűző látható a ruházatukon. A cég autóival járnak, soha nincsenek sokan, és nem kérnek helyszíni készpénzes fizetést. - Célunk az idősek minél szélesebb körű tájékoztatása a bűncselekmények megelőzése érdekében. Ezért készíttetünk tájékoztató szórólapokat, amelyeken hasznos tanácsok, tudnivalók valamint a segítségkérés lehetőségei is szerepelnek – zárta ismertetőjét a vezérigazgató úr.
A Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság és az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. közös tájékoztatóját megtekinthetik az alábbi linken:
http://infotatabanya.hu/kozerdeku

A fotón balról jobbra: Kreitner Krisztina az ÉDV Zrt. PR vezetője, dr. Jelen Tamás az ÉDV Zrt. vezérigazgatója, dr. Reinhoffer Csaba r. ezredes, Léber Gabriella rendőrségi sajtószóvivő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya