Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 02. 15:46, szerda | Helyi

Déva Gála 2011

Déva Gála 2011

2011. december 03-án 19 órai kezdettel immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Jászai Mari Színházban a Déva Gála.

A gála szervezőjével, Emmer Róberttel (Bányász Táncegyüttes igazgatója) beszélgettünk.

- Mielőtt a gáláról beszélgetnénk, kérlek, engedd meg, hogy gratuláljak a Bányász Táncegyüttesnek a Megyei Príma Díj elnyeréséhez.
- Köszönöm szépen valamennyiünk nevében.

- Hány év munkája van benne?
- Részemről körülbelül 15 év, ebből az utóbbi tíz esztendőben a pénzügyi, művészeti, szervezési dolgok is az én feladataim voltak. Az Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért kuratóriumának elnökeként a táncegyüttes és a művészeti iskola menedzselését, pénzügyi dolgait intézem, mindemellett a Déva Gála megszervezése és lebonyolítása is az én projektem már nyolcadik alkalommal, és persze mindezt a tánc és munka mellett.

- Jut még időd a színpadra?
- Folyamatosan készülnek az együttes újabbnál újabb műsorai művészeti vezetőnk irányításával, de saját magam már egy ideje nem táncolok, mert az elfoglaltságaim nem engedik.

- Van utánpótlás?
- 120-130 gyerek képzése történik az utánpótlás csoportokban. Tatabányai normál iskolákban, integrált művészeti oktatás keretében, kihelyezett tagozatokként működünk az intézményekben. Az iskolákban tanítás után, délutáni órák formájában oktatunk, de van csoportunk a Vöröskereszt Posta utcai székházában, valamint működik 1-2 tehetséggondozó csoport, amelyek a közvetlen utánpótlást jelentik, ők a Jászai Mari Színházban próbálnak. A nagy probléma az, hogy korosztályi szakadék van. Sokáig nem foglalkozott senki a fiatalokkal, amíg a művészeti iskolát meg nem csináltuk, nem volt képzés gyermekek számára. A legidősebb gyerekek is csak 15-16 évesek, akiket a felnőttektől nagy korosztályi szakadék választ el, amit nagyon nehéz összemosni.

- Hogyan lehet hozzátok táncolni menni?
-Toborozzuk a gyerekeket az iskolákból. Szeptember elején, iskolakezdéskor meghirdetjük csoportjainkat. Több partneriskolánk van a városban, de sok olyan szülő is elhozza a gyermekét, aki saját maga, vagy ismerőse valamikor itt táncolt.

- Térjünk át a Déva Gálára. Hogyan született a gála ötlete?
- Kb. 9 évvel ezelőtt a televízióban hallottam Böjte Csaba ferences rendi szerzetes felhívását, miszerint árva és félárva gyerekek oktatására, nevelésére és lakhatására adományokat gyűjt. Évekkel ezelőtt elkezdte összegyűjteni az árva, félárva, szegény gyerekeket és támogatások segítségével otthont teremt részükre. Mára kétezer gyermek részére sikerült házat, házakat szereznie, ahol bentlakásos rendszerben neveli a gyermekeket. Csak hétvégén járnak haza még azok is, akiknek van szülője. 2000 gyerek van, őket kell napi szinten etetni, itatni és a szállásukat biztosítani. Erdély mellett van már a Vajdaságban is egy hasonló intézménye, valamint Magyarországon is működtet egy anyaotthont. A Déva Gála ötlete ennek a televíziós felhívásnak a hatására fogalmazódott meg bennem. Felhívtam, hogy segítenénk és eljött hozzánk. Azóta ez már a nyolcadik alkalom, hogy megszervezem a jótékonysági gálaműsort. Korábban helyi művészek léptek fel a gálán, ma már közismert sztárok vendégeskednek a Jászai Mari Színház színpadán. Ők valamennyien térítés nélkül vállalják a fellépést. Ez összművészeti rendezvény, műfaji sokszínűség jellemzi. Mindig próbálunk fiatal tehetségeket is bemutatni.

- Kik lesznek az idei fellépők?
Fellépnek: Vastag Csaba X Faktor győztes, Berecz András Kossuth-díjas, az ország mesemondója, Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és felesége Tunyogi Henriett balettművész, Kinizsi Ottó (Barátok közt) színművész, a Jászai Mari Színházban jelenleg futó Légy jó mindhalálig musical gyerekszereplői Egyed Attilával, az Évszakok kamarazenekar Vörös Gyula vezetésével, Lengyel Szabolcs és Hoffner Nikolett táncművészek, a Cinege és a Pintyőke táncegyüttes az Újra zenekar kíséretével, és természetesen a Bányász Táncegyüttes csoportjai.

- Kiket vártok a nézőtérre?
Mindenkit, hiszen a jegyek eladásából származik az a bevétel, amellyel a gyerekeket támogatjuk. Elmondanám még, hogy az esemény fővédnöke Scmidt Csaba országgyűlési képviselő, városunk polgármestere. A díszvendégek közé várjuk Böjte Csaba testvért, a Szent Ferenc rendi árva otthon alapítóját és Bencsik János államtitkárt is. Fontos még elmondani, hogy a jegyárbevétel mellett évente rendszeresen vannak egyéni adományozóink is, akiknek a támogatását szintén eljuttatjuk a rászorultaknak.

- Hol lehet jegyeket vásárolni a Déva Gálára?
Jegyek a Fortuna jegyirodában (Szent Borbála tér), a Jászai Mari Színházban és Kurucz Józsefnél kaphatók (06(30)522-4940) 2000 forintos áron.

V.A.

Felső képen: Böjte Csaba és a gyerekek
Cikk fotó: Emmer Róbert, a Bányász Táncegyüttes igazgatója vette át a Príma Díjat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya