Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Augusztus 20. 00:00, kedd | Helyi

Tűzijáték története

Tűzijáték története

Az hogy a tűzijáték kínai találmány, és hogy már több mint ezer éve színesíti az emberiség ünnepeit, valamint  az éjszakai égboltot, már az óvodások is tudják. Sőt talán azt is, hogy tulajdonképp a lőpor őséről van szó

Talán pont a felhasznált alapanyag hadászati felhasználásának túlsúlya lehet az oka, hogy kis hazánkban nem terjedt el túlzottan, de lehet hogy csak a mulatozások ezen fénypontjának hazai történetéről rendelkezünk kevés információval. Az majdnem biztos, hogy az első tűzijáték Mátyás király esküvőjén volt, melynek tűzmestere Regiomontanus, híres német matematikus-csillagász volt. A török hódoltság, majd a Rákóczi szabadságharc idején megint csak a kevésbé patetikus, mint inkább drámai felhasználása került elő a puskapornak, így csak az 1700-as évek végén terjedt el főúri körökben. Jeles alkalmakkor divattá vált így emelni az esemény fényét, például 1795. nyarán I. Ferenc és felesége Amália tiszteletére rendezett tűzijátékot Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora. De tűzijátékkal ünnepelte1809. augusztus 15-én Győrben Napóleon a negyvenedik születésnapját, valamint, bár tragikus véget ért, de meg kell említeni az első Anna bált is 1882-ből, amit szintén pirotechnikailag szerettek volna feldobni.
Az első Szent István napi tűzijáték 1927-ben volt, viszont a II. Világháború után a világégés rossz emlékei és a politikai helyzet okán ezt a hagyományt csak 1966-ban élesztették fel újra, de akkor már világszínvonalon, hiszen Teleki György vegyész és Fekete Károly gépészmérnök, Európában elsőként itt alkalmazott elektromos vezérléses indítást.

Címkék: tűzijáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya