Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 24. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trieszti filmfesztivál: Sós Ágnes dokumentumfilmje a legjobb

Trieszti filmfesztivál: Sós Ágnes dokumentumfilmje a legjobb

Sós Ágnes Szerelempatak című legújabb dokumentumfilmjét duplán díjazta a 25. trieszti filmfesztivál.

Az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Szerelempatak a rangos észak-olaszországi fesztiválon a legjobb dokumentumfilm díja mellett, melyről a közönség döntött, az Espansioni Egylet díját is megkapta. Sós Ágnes személyesen vette át a díjakat a záróceremónián. A január 17-22 között megrendezett jubileumi fesztiválon a Central European Initiative díjat Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje nyerte el.

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése, egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.

A Szerelempatak-ot első ízben a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) mutatta be a nemzetközi közönségnek tavaly novemberben.

„Húsz éve készítek dokumentumfilmeket. Tudom, hogy a legnehezebb feladat pozitív, szellemes, bájos dolgokról filmet készíteni. Sokszor ezért is ér vád minket, dokumentumfilmeseket, mert csak az élet árnyoldalát mutatjuk. A politikai, aktuális, nyomorúságról és szenvedésről szóló filmek iránti igény a művészetet is elérte. Úgy döntöttem, hogy én megpróbálom. Igenis létezik életöröm és életigenlés. A három év munkája meghálálta magát. A világ egyik legkomolyabb dokumentumfilmes fesztiváljának, az IDFA-nak a zsűrije is vágyott arra, amire én. Hatalmas dolog azt érezni, hogy nem elérhetetlen a legjobbak között ott lenni…” – mondta korábban Sós Ágnes, a Szerelempatak rendezője.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója fontos alkotásnak tartja Sós Ágnes dokumentumfilmjét, mert „a Szerelempatak kedves humorral, szépen és egyszerűen mutatja meg, hogy az évek múltával is csak a derű, a szeretet és a szerelem órái számítanak.”

A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során