Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Július 21. 15:46, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: http://vertessomlo.hu/

Tovább romlott a gesztesi templom állapota

Tovább romlott a gesztesi templom állapota

Mautner János templomatya fedezte fel a hétfői, 3,7-es erősségű földrengést követően, hogy tovább nőttek azok a repedések, melyeket a januári földrengés okozott a templomban.

Mint elmondta, azóta is folyamatosan szakadnak le vakolatdarabok, és az orgonakarzatra továbbra is tilos felmenni.
 

Az emlékezetes 4,7-es, január 29-i földrengést követően felkereste Várgesztest Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is, aki akkor így nyilatkozott: A legtragikusabb helyzetet itt tapasztaltam. A kórusnak is helyet adó karzat különösen sérült, szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém.

Akkor három építészmérnök vizsgálta meg a templom statikai állapotát, akik megállapították: Az épület használható, de a kárelhárításig a karzatot nem lehet használni. Az orgona feletti félboltozat felfekvése érdekében a torony téglafalára szögvas rögzítése szükséges, a sérült vakolatot el kell távolítani és a repedéseket speciális anyaggal kell kitölteni. Most újra statikusok segítségét veszik igénybe a kárfelmérésre.

Időközben az egyházközség megnyert egy 12 milliós pályázatot, mely összeget a templom nyílászáróinak cseréjére és a külső fal rekonstrukciójára használhatnak fel, s mint megtudtuk, a biztosítóval sem fejeződtek még be a tárgyalások, ahonnan több millióra számítanak a belső károk helyreállítására. A pályázati kiírás szerint egyébként a munkáknak két éven belül be kell fejeződnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben