Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 24. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tavaly 13 milliós bírságot szabtak ki a tilosban dohányzókra

Tavaly 13 milliós bírságot szabtak ki a tilosban dohányzókra

A szórakoztató és vendéglátó-ipari egységekre szabták ki a legtöbb bírságot az elmúlt évben a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegése miatt. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal éves összesítéséből az is kiderül, hogy tavaly közel 50 ezer egységet kerestek fel a tisztiorvosok és a közegészségügyi felügyelők.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. Az Nvt. előírásainak betartását a megyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási/kerületi intézetei ellenőrzik. 2012. január 1. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a tavaly kiszabott bírságok összege megközelíti a 13 millió forintot, míg a megelőző évben 12 millió forintnyi büntetést kellett befizetniük a szabálytalankodóknak.

A módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre, a vizsgálatok azonban már ekkor megkezdődtek, bírság kiszabására azonban ekkor még nem került sor. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre, a 2012. áprilistól decemberig tartó időszakban viszont már csak ezer ellenőrzésre jutott ugyanennyi. A kifogásolás aránya 2013-ban tovább csökkent, 0,4-0,5% körül alakult.

A legtöbb problémával a buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a felügyelők. Ezen a területen kirívóan magas, több mint 13 százalékos a kifogásolási arány. Emellett közterületeken és a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztaltak az átlagosnál több szabálytalanságot. A téli hónapokra jellemző, hogy egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Ki kell emelni azonban, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre is milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak ellenőrzése 2014-ben is folyamatos lesz, emellett – az előző két év gyakorlatának megfelelően – több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;