Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Július 03. 13:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak

Magyarország elkötelezett tagja a NATO szövetségi rendszerének - jelentette ki a honvédelmi miniszter a katonai és légügyi attasék éves katonadiplomáciai értekezletén hétfőn Budapesten.

Ugyanakkor a legtöbb NATO-tagállammal szemben, amelyek az orosz-ukrán konfliktus katonai megoldását szorgalmazzák, Magyarország a tűzszünet és a béketárgyalások, vagyis a béke pártján áll - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Magyarország annak ellenére a saját szuverén útján jár ebben a kérdésben, hogy nagy nyomás nehezedik rá, hogy a katonai megoldás mellé álljon - tette hozzá a tárcavezető.

Elmondta, alig ért véget a pandémia, elkezdődött az orosz-ukrán háború és kiújultak a feszültségek a Balkánon is. Eközben a nagyhatalmi versengések felborították az elmúlt évtizedekben megszokott világrendet. Továbbá a migráció is érinti a magyar emberek biztonságát - mondta.

Ebben a helyzetben a katonadiplomácia feladata, hogy megtalálja a nemzeti, szuverén megoldásokat a kihívásokra - fűzte hozzá.

Közlése szerint az orosz-ukrán háború mellett a magyar nemzetbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségű a szerb-koszovói konfliktus.

Ugyancsak fenyegetik Európát a Közel-Keleten és Afrikában kialakuló fegyveres konfliktusok, amelyek kedveznek a szélsőséges iszlám dzsihádista mozgalmaknak és a migráció miatt fegyveres terroristák jelenhetnek meg Európában - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezért Magyarország azon az állásponton van, hogy a problémákat nem Európa határán, hanem azok keletkezési helyén kell megoldani - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a megváltozott körülmények között dinamikusan, magabiztosan és tervszerűen halad a magyar haderő fejlesztése, ami nem csupán eszközbeszerzéseket jelent.

Hozzátette, soha ekkora társadalmi, politikai, gazdasági támogatottsága ennek az ügynek nem volt, mint amilyen most van. Egy évtizeddel ezelőtt megkezdte a kormány a magyar haderő átfogó fejlesztését, amely azóta is töretlenül halad.

A hivatásos haderő mellett ki kívánják alakítani a hátország hatékony védelmét szolgáló területvédelmi komponenst is. Emellett óriási léptekkel halad előre a hazai védelmi ipar kiépítése, ami a termelés mellett a kutatás-fejlesztést is jelenti.

Kifejtette, munkahelyeket teremtenek, vidékfejlesztéshez is hozzájárulnak, mindeközben a magyar véderő szuverenitását is garantálni tudják azzal, hogy saját termékek szolgálnak a haderő utánpótlására.

Összességében pedig Magyarország már 2023-ban a GDP 2 százalékát elérő összeget költ a védelemre - mondta.

Arról is szólt, hogy Magyarország aktívan vesz részt a NATO műveleteiben. A többi között a koszovói KFOR-ban, a balti államok légtérrendészetében, és a magyar légierő csatlakozik a szlovákiai légtérrendészeti feladatok ellátásához is addig, amíg Szlovákiába meg nem érkeznek az új vadászgépek - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Megemlítette azt is, hogy 2024 második felében Magyarország látja el az EU soros elnöki tisztét, ami lehetőséget ad a biztonságpolitikai szempontok érvényesítésére.

Tovább folytatódik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében az új eszközök beszerzése is. A korábban megkötött szerződések eredményeképpen újabb Pzh 2000-es önjáró tarackok, H225 M típusú, többcélú közepes szállítóhelikopterek, Leopard 2A7+ harckocsik, NASAMS légvédelmi rakétarendszerek és Gidrán járművek, jövőre pedig L39NG repülők kerülnek hadrendbe.

A közösségi médiában a honvédelmi tárcát érintő kritikákra reagálva a miniszter azt mondta: "nekünk nem Facebook-harcosokra van szükségünk, hanem olyan bátor, hazafias, tiszta gondolkodású magyar katonákra, akik képesek végre szakítani az egyenruhás munkavállaló mentalitással, és elmozdítják a magyar haderőt egy valódi, éles harckész katonai szervezet, egy új Magyar Honvédség irányába".

Fotó: MTI

Címkék: honvédség, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során