Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 09. 13:52, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rhoda Scott újra Varnus Xavérral közösen lép fel

Rhoda Scott újra Varnus Xavérral közösen lép fel

Az Orgonák csatája című tavalyi országos turné után ismét közös koncerten mutatja be virtuóz tudását a Hammond-orgona királynőjeként számon tartott Rhoda Scott amerikai előadóművész és Varnus Xavér, az orgona magyar kiválósága csütörtökön a Papp László Budapest Sportarénában.

A klasszikus daraboktól a modern feldolgozásokig terjedő koncertműsor címe: Orgonák csatája - Revans. Amíg a múlt esztendő programja inkább Johann Sebastian Bach és a filmzenék köré összpontosult, az idei Mozart, Gershwin és a szabad improvizáció jegyében fog lezajlani: Varnus Xavér és a Talamba Ütőegyüttes előadásában elhangzik a Kék rapszódia, a Kis éji zene és a Török-induló, és a két orgonista mellett improvizál Rhoda Scott szintén amerikai születésű partnere, a dzsesszzongorista-énekes La Velle is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Rhoda Scottra, egy New Jersey-i metodista lelkész legidősebb lányára már fiatalon nagy hatást gyakorolt az afroamerikai keresztény közeg, valamint a gospelek atmoszférája, amely zenei stílusának kialakulásában meghatározó szerepet játszott. Repertoárjában a blues elemek, a klasszikus dzsessz-sztenderdek és gospelek is megtalálhatók. Bár már több mint harminc éve Franciaországban él, francia templomokban is rendszeresen ad gospel-koncerteket, sőt workshopokat is tart.
A világhírű művész a hatvanas évektől kezdve nagyon sokszor koncertezett már Magyarországon. Mint többször is nyilatkozta, tanulmányozta a Kodály-módszert, és nagy csodálója Bartók Bélának, valamint Pege Aladárnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk