Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Március 04. 13:05, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Oroszország több hellyel lejjebb kerülhet a legnagyobb gazdaságok listáján

Oroszország több hellyel lejjebb kerülhet a legnagyobb gazdaságok listáján

Londoni pénzügyi elemzők szerint az ukrajnai invázió miatt bevezetett súlyos szankciók miatt Oroszország már az idén több százmilliárd dollárt veszíthet és több hellyel lejjebb kerülhet a legnagyobb gazdaságok listáján.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott tanulmányában megállapítja, hogy a háború és különösen az arra válaszul bevezetett nyugati szankciók máris komoly gazdasági és pénzügyi válságot okoztak Oroszországban.

A ház szerint ennek egyik azonnali velejárója lesz az orosz gazdaság súlyának jelentős csökkenése a világgazdaságon belül.

Neil Shearing, a Capital Economics főközgazdásza az általa összeállított elemzésben közölte: a cég számításai szerint az orosz hazai össztermék (GDP) a tavalyi év egészében megtermelt 1650 milliárd dollárról az idén 1400 milliárd dollárra csökken, és így az orosz gazdaság a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában a 2021 végén elfoglalt 11. helyről a 14. helyre csúszhat vissza.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy Oroszország - Ukrajnával együtt - a hidegháború vége óta eltelt három évtizedben sem tudott ugyanolyan mértékben felzárkózni az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-szintjéhez, mint a térségbeli országok közül Magyarország, Csehország és Lengyelország, sőt még inkább lemaradt az amerikai jövedelmi szinttől.

A Capital Economics főközgazdásza szerint ha Oroszország áttérne a liberális piacbarát politikára, akkor ismét bekerülhetne a világ tíz legnagyobb gazdasága közé, de ehhez teljes körű gazdasági és intézményi reformokra lenne szükség.

Az ukrajnai háború és Oroszország lekapcsolódása a nyugati a kereskedelmi és pénzügyi rendszerekről azonban sokkal valószínűbbé teszi, hogy Oroszország gyorsuló ütemben sodródik az elszigetelődés és az autarkia felé - áll a Capital Economics csütörtöki tanulmányában.

A ház szerint ennek következményei között lesz a még gyengébb GDP-növekedés, és az, hogy Oroszország a 2050-ig tartó előrejelzési távlatban még lejjebb kerül a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában.

Az orosz gazdaság felzárkózására más nagy londoni házak hosszú távú előrejelzései szerint is lett volna esély az ukrajnai háború és a nyugati szankciók nélkül.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről a dollárban, folyó áron számolt nominális hazai össztermék alapján.

A CEBR londoni elemzői a legutóbbi, december végén - vagyis az ukrajnai háború kitörése előtt két hónappal - összeállított rangsorukban még derűlátó prognózist adtak az orosz gazdaság kilátásaira. A WELT 2022 szerint az orosz gazdaság - amely a CEBR számítási módszertana alapján akkor a 12. helyen állt - 2036-ra a világ tizedik legnagyobb gazdaságává válhatott volna, ha sikerült volna üzembe helyezni az Oroszország és Németország között kiépített Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, és ha el lehetett volna kerülni az Oroszország elleni további szankciókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése