Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 05. 16:06, csütörtök | PR

Mire figyeljünk az azonnal fizetési rendszerrel kapcsolatban?

Mire figyeljünk az azonnal fizetési rendszerrel kapcsolatban?

Március 2-tól életbe lép az új rendszer, és pár másodperc alatt eljuttathatunk a hét bármely napjának bármely órájában másokhoz utalást. Ám ez nem minden változás, amit tapasztalni fogunk.

Nonstop szolgáltatás

A legfontosabb persze, hogy a banki utalások minden nap a nap 24 órájában átmennek majd igen rövid idő alatt. Tehát nem ‘áll le az élet’ pénteken munkaidő végén, 17 órakor, el tudunk juttatni máshoz, és tudunk kapni összegeket a számlánkra. Nem csúszunk ki többet az időből, ha nem tudjuk elintézni ezeket a teendőket hétközben.
Megkönnyíti a számláról számlára történő pénzmozgatást, hogy sok esetben nem kell majd tudnunk a számlaszámot. Ám csak akkor, ha az illető az úgynevezett másodlagos azonosítót előzetesen regisztrálta, amely lehet telefonszám, adószám, adóazonosító jel vagy email cím. De nagy könnyebbség, hogy például üzleti partnerünknek a levelezési címét vagy akár mobilszámát is elég lesz tudni utaláshoz.

Több adat köthető a törzsvásárlókhoz

A kereskedők információkat tudnak majd kötni az utalásokhoz. Lehetséges lesz a tranzakció adataihoz rögzíteni például a NAV ellenőrző kódot, vagy a törzsvásárlói számot, és a kivonaton ezt meg lehet jeleníteni.
Lényegesen fejlettebb lesz tehát majd az utalási rendszer - nem véletlen, hogy ezt már korábban, nyolc hónappal ezelőtt be akarták itthon vezetni, de a bankok felkészültségi szintje miatt későbbre halasztották ezt a lépést.

Amit jó tudni, hogy csak 10 millió forintig lehet élni ezzel a lehetőséggel, ennél nagyobb pénzösszegeket nem lehet 5 másodpercen belül átküldeni.
Meg fog jelenni a request to pay szolgáltatás, ahol a kedvezményezett fél jelezheti a másik félnek, hogy utalást vár tőle. (Ez nem lesz minden bank szolgáltatásai közt elérhető már március 2-tól.) Például egy közműszolgáltató küld majd egy fizetési kérelmet, és ha ezt elfogadja az ügyfél, már utalásra is kerül a pénze.



Óvatosan nyomjuk meg a küldés gombot

A visszahívás téves utalás esetén sokkal egyszerűbbé válik. 13 hónap áll majd rendelkezésre, hogy visszakérjük a rossz helyre ment összeget.
A visszahívást természetesen a kedvezményezettnek is jóvá kell hagynia. Tehát ha például kicsaltak tőlünk egy adott összeget egy nem létező szolgáltatásért, az ezentúl pár másodperc múlva a másik számláján lesz. És lehet, hogy az illető már tovább is utalja újabb 5-10 másodpercen belül.
Amire fel kell készülnünk, hogy márciustól megváltoznak a banki felületek, és valószínűleg a szolgáltatások átrendezése miatt máshol kell keresni a gombokat.
A pénzintézetek épp ezért készülnek is arra, hogy a call centereket sokan fogják ez ügyben keresni.
A bankok sima indulásra számítanak, ezt könnyíti meg a március 2-i indulás, amikor az emberek többsége még nem kapja meg a fizetését, és nem kezdi el az utalásokat azonnal használni. Van tehát módja az afr rendszernek beindulni, és utána már csak az előnyeit fogjuk élvezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.