Hírek
2013. Július 19. 05:00, péntek |
Életmód
Forrás: orientpress
Mennyire biztonságosak a génmódosított ételek?
Az élelmiszerboltokban a vásárlásaink 70 százalékában olyan élelmiszert vásárolunk, amely genetikailag módosított élelmiszert tartalmaz: ezek olyan laboratóriumokban kifejlesztett nyersanyagokból készülnek, amelyeket mesterséges módon ellenállóbbá tettek a rovarokkal, betegségekkel és egyéb környezeti hatásokkal szemben. De mennyire biztonságosak? Kiderül cikkünkből.
A génmódosítás egy nem régóta alkalmazott technológia, amely során egy organizmus genetikai állományát egy másikéba helyezzük, olyan esetekben, amikor normális körülmények között a kettő nem lenne egymással keresztezhető - írja a Fox News.
Jelenleg négy típusú genetikailag jelentős mértékben módosított terményt ismerünk: kukorica, szójabab, gyapot és repce. Ez a fajta technológia napjainkban különösen hasznosnak bizonyul, amikor a szélsőséges időjárás és a legkülönfélébb újfajta betegségek megjelenése miatt napjainkra minden fellelhető eszközre szükségünk van ahhoz, hogy az élelmiszer-termelést olyan termelékeny szinten tartsuk, amennyire csak lehet.
A génmódosított élelmiszerek csak 1995 óta széleskörűen elterjedtek, de csak nemrégiben kezdődtek parázs viták arra vonatkozóan, hogy milyen hatásuk lehet a környezetre vagy az egészségünkre.
A szakértők szerint még számos vizsgálatot kellene végezni arra vonatkozóan, hogy hitelt érdemlően ki lehessen jelenteni, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása biztonságos.
Állatokon végzett megfigyelések alapján elmondható az, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása kapcsolatba hozható olyan tünetekkel, mint vastagbélgyulladás, problémák a májjal, vesékkel és tüdővel. Habár egyelőre semmilyen piacra került élelmiszerről nem bizonyosodott be, hogy fogyasztásra alkalmatlan, de ez nem jelenti azt, hogy az újonnan piacra kerülő termékeket ne kellene alaposan megvizsgálni.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód
Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából
Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.
2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód
Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon
Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.
2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód
Kormány-egészség
Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek
2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára