Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 22. 12:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghaladta az 1400 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

Meghaladta az 1400 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1407 forint volt a második negyedévben, 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1352 forintos szintet

- derül ki a Trenkwalder és a Moore Hungary elemzéséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t csütörtökön.
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel.

Közölték: az 1250 forint alatti órabér már az ország egyetlen pontjára sem jellemző, ugyanakkor a régiók között továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók a bérszintben. Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, Közép-Magyarországon és a fővárosban már az 1900 forintos szintet is átlépte.

A közleményben Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója kifejtette, a következő negyedévekben az adatbázisuk többségét adó gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog, és az átlagórabér országos szinten is hamar eléri az 1500 forintos szintet. Amellett, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával ismét egyre erősödik a munkaerőhiány, számos más szektorban (építőipar, vendéglátás) az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek, ami átmenetileg erősödő konkurenciát képez a munkaerő megszerzésében és megtartásában - tette hozzá a szakember.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatai alapján azt írta, a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közlemény szerint arra mutatott rá, hogy a középvezetői szegmensben a járvány kitörését követően gyakorlatilag megállt az átlagbérek emelkedése, ám most ismét emelkedő pályára kerülhetnek a bérek. A cégek vezetői szinteken is egyre több munkavállalót vesznek fel, a belépési forgalom (4,2 százalék) jóval felülmúlva a kilépések arányát (2,9 százalék).

Címkék: bér, fizikai munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.