Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Július 18. 07:32, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra hétfőn.

A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

A két helikoptert júliusában adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják.

A minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepüléseket hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel 2023. február 28. és március 1. között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során