Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Március 20. 17:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Még hat napig lehet delegáltakat küldeni a szavazatszámláló bizottságokba

Még hat napig lehet delegáltakat küldeni a szavazatszámláló bizottságokba

Még hat napig, március 25-ig jelenthetnek be megbízottakat a választási bizottságokba - így a több mint tízezer szavazatszámláló bizottságba - az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak. A választási bizottság megbízott tagját a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagját a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni március 25-én 16 óráig.

A szavazatszámláló bizottságokba (szszb) - országosan 10 243 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben egyéni képviselőjelöltet, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek. Egy párt csak két tagot delegálhat, még akkor is, ha egyéni jelöltet és országos listát is állított. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg az szszb-be két tagot. A népszavazás alapján nincs lehetőség további tag megbízására az szszb-be.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat a választókerületben egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közös jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A területi választási bizottságokba és a Nemzeti Választási Bizottságba egy-egy tagot delegálhatnak az országos listát állító jelölőszervezetek.

A választási bizottság megbízott tagjának lakóhelyére vonatkozóan nincs korlátozás, a központi névjegyzékben azonban szerepelnie kell.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

2018-ban az országgyűlési választáson csaknem 32 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában, 2014-ben ez a szám 40 ezer volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben