Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Mária királynő aranyforintjának emlékére bocsátott ki érmét az MNB

Mária királynő aranyforintjának emlékére bocsátott ki érmét az MNB

Mária aranyforintja elnevezéssel az idei év legértékesebb darabjaként bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank ötvenezer forint értékű arany emlékérmét.

Emellett az idén még elkészül a most kibocsátott emlékérme kétezer forint értékű színesfém változata is. A Soltra E. Tamás által tervezett emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat harmadik eleme - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Az emlékérme előlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül a felső köriratban a Magyarország, az alsóban az 50 000 értékjelzés és a forint felirat olvasható. A hatkaréjos, gótikus díszű keretben a Mária királynő által kibocsátott aranyforint előlapja alapján készült érmeábrázolás látható.
Az emlékérme hátlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felül a Mária és az 1382-1395, alul az aranyforintja felirat olvasható. Középen a Mária királynő által kibocsátott aranyforint hátlapjának ábrázolása látható, az emlékérme szélén a Maria dei gratia regina vngarie felirat szerepel.
A normál veret 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 milliméter. A szélfelirattal ellátott vastagveret súlya 13,964 gramm, a színesfém változat súlya pedig 2,7 grammot nyom.
Az normál veretből 2000 darab, a vastagveretből 500 darab, a színesfém változatból pedig 5000 darab készíthető.
Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazásában a társaság budapesti érmeboltjában, illetve a honlapon lehet megvásárolni - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: