Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Január 27. 08:49, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Derűlátóbb módon ítélik meg a világgazdasági növekedés kilátásait a globális vállalati szektor szereplői, mint az elmúlt év végén, továbbra is aggasztónak tartják ugyanakkor a geopolitikai kockázatokat

- áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics pénteken ismertetett első negyedévi globális befektetői felmérésében.

A ház 110 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat eredményei szerint a tavalyi utolsó negyedév elején mért szintről 14 százalékponttal 60 százalékra emelkedett azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek a közel-keleti konfliktust, a kínai-tajvani viszonyt vagy a NATO és Oroszország szembenállását tartják a világgazdaságot terhelő legfőbb kockázati tényezőnek rövid távon.

A globális vállalati szektor tagjainak 43 százaléka nagyon jelentős rövid távú kockázatnak nevezte a közel-keleti fejleményeket, mindenekelőtt Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúját, de a válaszadók ugyanilyen arányban tartják igen komoly világgazdasági rizikónak a kínai-tajvani konfliktust.

A globális üzleti szektor szereplőinek 70 százaléka középtávra, a következő öt év távlatában is a geopolitikai fejleményeket nevezte a legfőbb világgazdasági kockázatnak. Az előző negyedévben 62 százalék volt az így vélekedők aránya.

Az Oxford Economics felmérése szerint a világgazdasági szereplők aggodalomforrásai között immár megjelent a novemberi amerikai elnökválasztás is: a válaszadók kétötöde a legfőbb kockázati tényezők közé sorolta azt a lehetőséget, hogy ismét Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke ugyanakkor a három hónappal ezelőttihez képest 0,5 százalékponttal 2,3 százalékra javult.

A vállalati szektor 2025-ben - a várakozások középértékét tekintve - 2,6 százalékos világgazdasági növekedésre számít.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 45 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedést tart valószínűnek az idén.

Az Oxford Economics felmérése szerint ugyanakkor az üzleti vállalkozások mindössze 7 százaléka tart attól, hogy a világgazdaság az idén recesszióba süllyed; három hónappal ezelőtt még 18 százalék volt a globális visszaeséssel számoló válaszadók aránya.

A ház friss felmérésébe bevont üzleti szereplők nem egészen 1 százaléka lát esélyt a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért recesszióhoz hasonló mértékű idei világgazdasági zuhanásra.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése