Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2018. Április 24. 00:00, kedd | Helyi

Láss rá a munkádra, avagy tudd mit vállalsz

Láss rá a munkádra, avagy tudd mit vállalsz

18 évesen a legtöbb diák tele van álmokkal, és sokszor téves elképzelésekkel a jövőjüket, a jövőbeli munkájukat illetően.

Éppen ezért a legtöbben olyan szakmát választanak, ami éppen abban az időszakban divatos, nagy népszerűségnek örvend. Sokaknak ez is elég, hogy fejest ugorjanak egy felvételibe, majd jobb esetben az első szemeszter után döbbennek rá, hogy tulajdonképpen ők nem erre vágynak, nem ezt szeretnék csinálni. Ilyenkor váltanak valami másra, amiben talán megtalálják önmagukat, talán tovább kell keresgélni.

Hogyan tudjuk ezt elkerülni? Még a felvételi előtt célszerű gyakornoki munkát vállalni egy olyan területen működő cégnél, ahol tanulni, majd dolgozni szeretnénk. Így lehetőség nyílik arra, hogy közelről tapasztaljuk meg a dolgokat, el tudjuk dönteni, hogy ez az, amiben meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket. Át tudjuk gondolni a tapasztalatok kapcsán, hogy ebben a munkában látjuk a karrierünket, megállunk a diploma megszerzésénél vagy esetleg tovább tanulunk mesterszakon. Ezekre mind tökéletes a gyakornokoskodás.

Persze nem csak ezért célszerű tanulás mellett dolgozni, hiszen sok esetben lesz a gyakornokból teljes értékű munkatárs, ha jól teljesít, látszik rajta az érdeklődés és tudja kamatoztatni a tehetségét. Tökéletes továbbá tapasztalatszerzésre, ami nem utolsó szempont, ha ezt be tudjuk írni az önéletrajzunk korábbi tapasztalatokról szóló rovatába, ami a HR-esek szempontjából pozitív megítélésre ad okot. Nem egy utolsó szempont az is, hogy ha diákmunka kereteiben találunk gyakornoki állást, akkor még pénz is áll a házhoz. Ez azért nem egyértelmű, mert előfordul nem kevés olyan cég is, akik nem fizetnek semmit a gyakornokoknak.
Ha pedig már 1-2 év szakmai gyakorlatot szerzünk, akkor talán már felelősségteljesebb munkát is ránk mernek bízni, vagy akár egy nagyobb tapasztalatot követelő munkakört is be tudunk tölteni ezáltal.

Mindezekre persze a munkaadók is rájöttek, hiszen ez az egyik legjobb kiválasztási mód arra, hogy megtalálják a ténylegesen érdeklődő, terhelhető, jól dolgozó diákokat, akik a későbbiekben alkalmazásba is kerülhetnek. Éppen ezért sok nagyvállalat hirdet meg friss diplomások, gyakornokok számára munkalehetőséget, bár a bekerülés nem egyszerű, de nem lehetetlen. Szükségeltetik hozzá önéletrajz, motivációs levél, nyelvtudás, majd különböző tesztek után juthatunk be az állásinterjúra.

Egy érdekessége továbbá a gyakornoki munkának, hogy az elmúlt pár évben a diákok közel fele nem állásinterjúk kapcsán talált munkát, hanem tanári ajánlással vagy a gyakornoki munka által. Azért ez elég jó arány, kellően inspiráló lehet számunkra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya