Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 06. 07:30, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kiosztották a Filmhét díjait, A martfűi rém a legjobb film

Kiosztották a Filmhét díjait, A martfűi rém a legjobb film

A martfűi rém című alkotás nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 23 kategóriában.

A legjobb filmnek járó díjakat öt kategóriában - játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm, valamint animációs film - kategóriában osztották ki. A legjobb színészi teljesítményt, forgatókönyvet, rendezést a játékfilmek mellett a tévéfilmek között is külön díjazta a Magyar Filmakadémia tagsága.

A legjobb animációs film a Bucsi Réka által rendezett LOVE lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést az Oscar-díjas Mindenki című alkotás, Deák Kristóf rendezése kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Soul Exodust, Bereczki Csaba alkotását választották. A legjobb tévéfilmnek járó díjat a Szürke senkiknek, Kovács István munkájának ítélték oda. A közönségdíjat a #Sohavégetnemérős című film kapta.

A játékfilmes kategóriákban A martfűi rém összesen 9 díjat nyert, míg a Tiszta szívvel pedig öt elismerést kapott. A nyertes film története valós eseményeken alapul: 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

A martfűi rém szereplői és alkotói közül legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Ezért a filmkért kapta a legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyit, A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád, vehetett át elismerést.

A Tiszta szívvel című film öt elismerésben részesült. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat az alkotás rendezője, Till Attila vehette át. A legjobb sminkért kiosztott díjat Gerő Szandra kapta, legjobb hangmesternek Zányi Tamást választották, aki a Tiszta szívvel mellett a Jutalomjáték című alkotásban is dolgozott.



A legjobb játékfilmes női mellékszereplőnek járó díjat Ónodi Eszter kapta a Halj már meg! című filmben nyújtott alakításáért.

A tévéfilmeknél a legjobb forgatókönyvért Tasnádi Istvánt (Memo), a legjobb rendezésért Kovács István (Szürke senkik) díjazták. A legjobb tévéfilmes női főszereplőnek Kerekes Vicát (Tranzitidő), a legjobb férfi főszerelőnek Kovács Józsefet (Szürke senkik) választották.

A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt egy évben elhunyt személyiségeiről.

Címkék: díj, film, filmhét, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során