Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 08. 14:45, péntek | PR

Kinek jelenthet megoldást a logisztika outsourcing?

Kinek jelenthet megoldást a logisztika outsourcing?

Általános vélekedés, hogy a saját raktár működtetése olcsóbb megoldás, mint a raktárbérlés, vagy a raktározás kiszervezése, ám a kép ennél sokkal árnyaltabb. Nézzük meg, hogy mit érdemes mérlegelni!

raktározás kiszervezése, ám a kép ennél sokkal árnyaltabb. Nézzük meg, hogy mit érdemes mérlegelni!
Ahány vállalkozás, annyiféle igény létezik a raktározás területén is. Nem mindegy például a vállalkozás mérete és profilja, de fontos tényező lehet az is, hogy éppen milyen életciklusban tart. A költséghatékonyság szempontjából érdemes lenne minden vállalkozásnak évente felülvizsgálni az aktuális helyzetét, és ennek megfelelően dönteni arról, hogy saját raktárt tart fenn, bérelt raktárt keres, vagy inkább a teljes logisztika kiszervezésre kerül. Vannak alapvető szempontok, amiket mérlegelni kell, hogy segítsenek a döntésben.

Változó kereslet, szezonalitás

Ha a vállalkozás termékei iránt nem folyamatosan azonos szintű a kereslet, akkor a raktár néha túl kicsinek bizonyulhat, néha pedig kong az ürességtől. Erre a változó kapacitásigényre rugalmas választ tud adni egy kiszervezett logisztikával működő raktár bérlés, ami az aktuális igénybevétel alapján kerül számlázásra. Így mindig csak az után fizetünk, amit igénybe veszünk.

Logisztikai mozgatáshoz szükséges felszerelés problémája

A nagyobb raktárkészlet mozgatásához az emberi erőforrás mellett gépekre is szükség van. Ezek fenntartása és karbantartása folyamatos problémát jelent és költségelemzés után sokszor kiderülhet, hogy olcsóbb a kiszervezett logisztika, mint a saját raktár fenntartása gépekkel és emberekkel.



A kiskereskedelmi forgalmat kiegészíti a szaktanácsadás

Ha az árukat közvetlenül a fogyasztóknak adjuk el, sok esetben szükség van a termékhez kapcsolódó információk és tanácsok átadására. Ebben az esetben érdemes mindent egy helyen, házon belül kezelni, hogy azonnali, rugalmas és teljes körű kiszolgálást tudjunk biztosítani. A raktározást itt nem lehet elválasztani a cég működésétől, ezért jó megoldás lehet az üzlethelyiséghez kapcsolódó bérelt vagy saját tulajdonú raktárépület fenntartása.

Speciális árukezelési igények

Vannak olyan vállalkozások, ahol a termékek egyedi tárolási igénye miatt problematikus egy külső szolgáltatót találni, aki gondoskodik a megfelelő tárolásról és mozgatásról. Ilyen lehet például a gyúlékony anyagok, vagy vegyszerek kereskedelme. Ebben az esetben is jobb, ha házon belül oldjuk meg a logisztikát, mert a termékek kezeléséhez szükséges szaktudás a mi birtokunkban van.

Ahol a logisztika outsourcing a válasz

A fentiekből is következik, hogy a logisztika kiszervezése elsősorban olyan cégek esetében lehet hatékony és költségkímélő, ahol nagykereskedelmi forgalom van, a logisztika nem tartozik az azonnali értékteremtő funkciók közé, illetve a forgalom szezonális jellegű. Segíthet egy külső szolgáltató igénybevétele a logisztikában akkor is, ha finanszírozáshoz hirtelen tőke felszabadítására van szükségünk, amit a saját raktárunk eladásából elő lehet teremteni.
A lényeg, hogy rendszeresen felül kell vizsgálni, hogy rövid és hosszú távon melyik megoldás a legideálisabb a vállalkozásunk számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 20. 16:48, kedd | PR

Komplett címke megoldások a Shamiro-val