Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Február 08. 04:00, hétfő | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Kínában tűzijátékkal, petárdákkal köszöntötték a majom évét

Kínában tűzijátékkal, petárdákkal köszöntötték a majom évét

Pekingben és Kína-szerte a hagyományokhoz híven hatalmas ördögűző tűzijátékozással köszöntötték a holdnaptár szerinti újévet, a kínai asztrológia szerint a majom évét.

A fővárost 62 ezer piros lampionnal és 7100 - szintén piros - hagyományos csomózású függő dísszel és lámpafüzérekkel díszítették fel. A megoldás az önkormányzati illetékesek szerint állítólag a szerény, visszafogott és méltóságteljes ünneplést szimbolizálja.

A tűzijátékozás nem olyan intenzív, mint évekkel ezelőtt, a városvezetés pedig már korábban jelezte, hogy tudatos a környezet- és főleg levegőszennyező évezredes hagyomány bizonyos mértékű visszaszorítása.

Erre utalt az is, hogy a múlt hét közepétől a pirotechnikai eszközöket árusító bódékból a fővárosban mindössze 719-et állítottak fel, csaknem 24 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A robbantgatásokat továbbra is tíz napon át engedélyezik, amennyiben azonban szmogosra fordulna az idő, a veszélyeztetettség fokától függően korlátozni fogják vagy betiltják a tűzijátékozást.

Sanghajban ugyanakkor - folytatva a már korábban megkezdett kísérletet a biztonság és a tisztaság jegyében - a belvárosban már megtiltották a petárdázást. Jó előre azt is közölték, hogy délután 4 és reggel 7 óra között 20 ezer rendőr fogja az előírások betartását ellenőrizni. A 23 milliós kelet-kínai metropoliszban 260 ezer önkéntes csatlakozott az akcióhoz.

Az elmúlt hetekben százmilliók utaztak szülőhelyükre, hogy a legnagyobb családi ünnepet a szeretteik körében töltsék. A "hold óév" utolsó napjára mindenki kitakarított, feldíszítette a lakást, kiragasztotta az ajtóra vagy az ajtófélfára a szokásos, elsősorban gazdagságra, bőségre vonatkozó szerencse kívánságokat. A televízió, amelyben ilyenkor szórakoztató műsorszámok sorát vonultatják fel, mindenütt be van kapcsolva.

Az ünnepi menü elmaradhatatlan fogása lesz idén is csiaoce (jiaozi), a húsos táska, amelyet a legtöbb helyen még mindig közösen készítenek el a családtagok.

Hétfőtől kezdődik a majom éve, amely a kínai asztrológia szerinti 12 állatövi jegy közül sorrendben a kilencedik. Az ideiről azt mondják, hogy a "tűzmajom" éve és ennek megfelelően a szerencseszíne a piros.

A majom évéhez az asztrológusok olyan fogalmakat társítanak, mint az ambíció, aktivitás, csínytevés, kíváncsiság és kaland. A majom évében (például 1944, 1956,1968, 1980, 1992, 2004) születetteket intelligensnek, kreatívnak és ravasznak jellemzik, társas lényeknek írják le őket, de a vicceik állítólag nem mindig jól sülnek el. A jóslások szerint jó évük lesz, karrierjükben előmenetelre számíthatnak, elismerésre és sikerre. Ez az év jövő január 27-ig az övék, azután a kakasok következnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése