Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Kevés lakást árvereznek el

Kevés lakást árvereznek el

Az elárverezésre kijelölhető ingatlanok kis hányadát jelölték ki kényszerintézkedésre a pénzügyi szolgáltatók - írja a Világgazdaság a PSZÁF adataira hivatkozva. A második negyedévéig összesen 20 ezer 912 lakást és házat jelöltek ki árverésre a piaci szereplők, ami az érintett 115 ezer lakás nem egészen egyötöde - írja a Világgazdaság.

A legtöbb, árverezésre kijelölt ingatlant Budapesten és Pest megyében tartják nyilván, itt már eddig több mint 5500 lakás esett bele az értékesítendő körbe. Persze az alacsony arányban a kvótarendszer is szerepet játszik: ennek lényege, hogy az érintett ingatlanok száma alapján meghatározzák, hogy negyedévente hány lakást lehet eladni. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy a bedőlt hitelekkel érintett lakások ne egyszerre szabaduljanak rá a piacra, hiszen az árcsökkenéshez, illetve túlkínálathoz vezetne, amely sem a pénzügyi szolgáltatóknak, sem a lakosságnak nem áll érdekében. Ugyanakkor a bankok a számukra meghatározott kvótát sem használják ki teljes egészében: a PSZÁF adatai szerint a 2011 vége óta eltelt hét negyedévben 68 és 84 százalék között motgott a kihasználtság, amely negyedévente általában 2-3 ezer ingatlan kényszerértékesítését (illetve arra kijelölését) jelentette.

A visszafogott értékesítési ütemben több tényező is szerepet játszhat. Legikább az, hogy a bankoknak meguknak sem áll érdekükben, hogy az árverezés stádiumába jusson egy szerződés, hiszen az – a közhiedelemmel ellentétben – borítékolt veszteséget jelent. Másrészt a lakóingatlanok iránti kereslet is változatlanul igen alacsony szinten mozog, ezért a kialakuló eladási árakkal kapcsolatban sem lehet sok jóra számítani.

A hitelek minősége viszont igen szomorú képet mutat. A PSZÁF adatai szerint csak a bankszektorban 909,3 milliárd forintot ért el az első negyedévben a 90 napon túli késében lévő jelzáloghitelek állománya.

Címkék: árverés, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során