Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2019. Február 10. 00:00, vasárnap | Helyi

Kertészkedési tippek februárra

Kertészkedési tippek februárra

A kerti munkák esetében szinte lehetetlen örök érvényű aktuális munkanaptárat készíteni, a kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi.

A következő tanácsok és tippek is ugyanezt a gondolatmenetet követik. A felsorolt munkálatok akár több hetet is csúszhatnak az időjárástól függően. Habár azt szokták mondani, hogy amit ebben a hónapban már elvégezhetünk, azt tegyük meg, mert a következő hónapokban rohamosan megnő majd a teendők sora. Elsietni viszont nem kell semmit.

Cserjék és fák
A lombhullató cserjék és fák szunnyadó állapotban jól viselik ezt a hideg hónapot, de ha kirügyeznek, akkor az végzetes is lehet a számukra.
Az olyan fákat, amelyek tavaly ősszel nem voltak elég tápanyaggal ellátva, úgy pótolhatjuk, hogy 2,5–5 cm nagyságú lyukakat fúrunk 60 cm-re a csepegtető vonal körül, és megfelelő mennyiségű növénytáppal töltjük meg. A jó komposztból készült talajtakaró is nagyszerű segítség a fák számára.
Acserjék és örökzöldektrágyázását február második felében kell elkezdeni. Az örökzöldek, a tűlevelűek, a széles levelű örökzöldek, a rododendronok, azazáleákés a kaméliák táplálásához savas típusú rododendron műtrágyát használjunk. A rózsákat és lombhullató cserjéket és fákat a minden célra megfelelő műtrágyával kell táplálni. Ha száraz műtrágyát használunk, vigyázzunk, hogy alaposan öntözzük meg a növényeket.
A nyáron virágzó cserjéket most metsszük meg, de vigyázzunk, mert a tavasszal hajtó fajták már ősszel kirügyeztek, és ha megmetsszük őket, nem fognak kivirágozni. Azaranyvessző, a gyöngyvessző, a birsalma és más tavasszal virágzó cserjéket kicsit később kell megmetszeni, miután már elvirágoztak. A metszés által szebb alakja lesz a növénynek és kinyitja a növény középső részét, hogy jobban keringhessen közte a levegő és a napsütés. Metszéskor mindig az elhalt, elrothadt vagy letört ágakat vágjuk le először.
Nyessük le az olyan ágakat, amelyeket a tél megrongált.
Az évelő, egynyári és gumós növények
Az olyan növényeket, amelyeket a fagy kilökött a földből, erősen vissza kell nyomni a helyükre.
Ebben a hónapban ültessük a sásliliomot, a nagyszívvirágotés az árnyékliliomot.
A lombhullató kúszónövényeket, mint például a jerikói loncot meg kell metszeni és formázni.
Az évelő növényeket szét kell választani, és fel kell költöztetni, amíg új hajtásokat hoznak.
Ellenőrizzük, hogy az olyan növényeink, mint a fukszia és a vadmuskátli, ne száradjanak ki. Ha szükséges, enyhén öntözzük meg őket.
Ha a nyáron nyílógumós növényeknagy melegnek vannak kitéve, elkezdhetnek kirügyezni. Nagyon szárazon és 7 °C fok alatt kell tartani őket. Ha túlságosan kiszáradnának, tegyük őket nyirkos tőzegtelepre, de azért tartsuk hűvösen!
Ha lobéliát, kék bojtocskát, verbénát, petúniát, meténget vagy más hasonló növényt szeretnénk ültetni, először bent kezdjük el a magok ültetését a hónap vége felé.
A futó rózsák, a gyümölcsfák és a zöldségek tavalyi összegubancolódott hajtásait vágjuk le.
A növekedés időszakában, főként virágzáskor és a lomb növekedéskor, a gumós növényeket rendszeresen kell locsolni. Vigyázzunk, hogy a virágra és a lombozatra ne kerüljön víz.
Amint megjelenik a lombozat, trágyázzuk meg a tulipánokat, és még egyszer, majd ha elvirágoztak. A többi tavasszal virágzó gumós növényeket is csak virágzás után trágyázzuk. 9 négyzetméternyi területre 0,9 kg 5-10-10 vagy 6-12-12 típusú műtrágyát tegyünk. A nárciszokat és a tulipánokat augusztus közepén még egyszer meg kell műtrágyázni.
Ha a kemény gumós növényeket nagyon sok talajtakaróval láttuk el, a tél vége fele tegyünk vissza rájuk. Ez megakadályozza, hogy a nap által felmelegített talajban idő előtt el kezdjenek nőni.
Gyümölcsök és zöldségek
Ebben a hónapban, ha az idő megengedi, elültethetjük a rebarbarát, a tormát, a spárgát és az articsókát.
A kivit és a szőlőt még Valentin nap előtt meg kell metszeni, nehogy elkezdjenek nedvet engedni.
Amint kapható lesz, az epret már ültethetjük is.
Az olyan bogyós növényekről, mint a málna és szeder, kivéve a júniusban termőket, le kell szedni a tavalyi bogyókat.
Ha ribizlit termesztünk, vágjuk le a 3 évnél öregebb törzseket.
A zöldséges kertet ilyenkor kell először felszántani (persze, csak ha engedi az idő) ahhoz, hogy az időjárás is segíteni tudja a nagy földgöröngyök széjjel porladását. A felbukkanó gyomok és magok remélhetőleg el fognak pusztulni.
Fontos tudnivalók...
A házi növények is észlelhetik a nappalok hosszabbodását, és elkezdhetnek nőni. Ekkor elkezdhetjük újra tápozni őket, de csak a feloldott 50%-os műtrágya keveréket használjuk.
A tollas barátainkról se feledkezzünk meg, hiszen az idő melegedésével jó lenne, ha ezután is segítenének a rovarok ellenőrzésében. Nagy hidegben pedig nem csak az etetés, hanem az itatás is fontos szerepet kap.
Készítsük elő a kerti szerszámokat. Olajozzuk meg a fűnyírót.
Télvíz idején vigyázzunk, hogy rázzuk le a havat az örökzöldjeink és cserjéink ágairól, már ha hullott egyáltalán a hó.
Forgassuk meg a komposzthalmot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

2019. Augusztus 17. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

A dinnye ezért egészséges

2019. Augusztus 16. 09:50, péntek | Helyi

A mennyiség számított nem a minőség

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le.

2019. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Fához kötött ki egy kutyát

Az Oroszlányi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt indított eljárást.