Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 25. 08:30, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket. Erről a hadsereg számolt be pénteken este.

Nem sokkal korábban 11 thaiföldi vendégmunkást is elengedett fogságából a Hamász, ezt időközben megerősítette a thaiföldi miniszterelnök.

A Vöröskereszt a túszokat Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vette át, és onnan az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőhöz vitte, ahol az izraeli hadsereg egyik egysége már várta őket, és a dél-izraeli Hacerim légitámaszpontjára repült velük. Ott már átestek egy első egészségügyi vizsgálaton, de legalább két napra kórházba viszik őket megfigyelésre. Ott találkozhatnak családtagjaikkal is.

A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a csütörtökön átadott névsorban szereplőkkel, és senkinek az egészségi állapota nem súlyos. Személyazonosságukat már az egyiptomi hatóságok ellenőrizték Rafahban.

Elsőként a thaiföldi túszokat szállítják az ország központi részén található Aszaf Harofe kórházba. Az izraeli anyákat gyermekeikkel a Schneider Gyerekkórházba viszik Petah Tikvára, a szintén kiszabadult idős nőket pedig a Wolfson Kórházba.

A Hamász helyi idő szerint este hat óráig nem adta át a következő napon szabadon engedni tervezett túszainak névsorát, noha a katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás szerint ezt délután négyig meg kellett volna tennie.

A 13-as izraeli tévécsatorna jelentése szerint a gázai szabadulással egy időben megkezdődött az izraeli börtönökből elengedett 39, biztonsági okból bebörtönzött palesztin szabadon engedése is, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

Címkék: hamasz, izrael, túszok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).