Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2012. Január 11. 07:55, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Hidvégi Vid kijutott a londoni olimpiára

Hidvégi Vid kijutott a londoni olimpiára

Hivatalos közlemény még nincs, de a Nemzetközi Torna Szövetségtől származó értesülés szerint Hidvégi Vid kedden éjjel megszerezte az olimpiai kvótát a tornászok londoni tesztversenyén.

A férfi viadal másik magyar indulója, Rácz Attila a bemelegítés során kézközépcsonttörést szenvedett.

Tavaly a tornászok tokiói világbajnokságán a férfiaknál a csapatversenyben Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, Németország, a Koreai Köztársaság és Románia végzett az első nyolc helyen, és ezzel teljes csapattal, öt versenyzővel kvalifikálta magát az olimpiára. A vb 9-16. helyezettjei, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Kanada, Brazília, Puerto Rico, Olaszország és Fehéroroszország a londoni tesztverseny keddi napján szállt harcba további négy csapathelyért. Az olimpián a tizenkét együttes hatvan versenyzőt számlál, s összesen 98 tornász indulhat. A vb szerenkénti érmesei közül hatan egyéni kvótát szereztek (ehhez két másik szeren el kellett érniük a mezőny átlagpontszámának nyolcvanöt százalékát), köztük a lólengés világbajnokaként Berki Krisztián. A hat versenyző között két brazil és egy francia is akadt, akik számára élt az esély, hogy csapatban is kvótához jutnak, felszabadítva helyeket a többieknek. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a fennmaradó kvóták elosztásánál azt is figyelembe vették, az egyes földrészek versenyzői milyen arányban legyenek jelen az ötkarikás játékokon.

A legfontosabb azonban kedden minden olyan versenyző számára, aki csak egyéniben indult, az volt, hogy minél előrébb végezzen az összetettben. S előzze meg honfitársát, mert nemzetenként már csak egy kvótát lehetett szerezni. Magyarország a vb-eredmények alapján két tornászt nevezhetett be, s Hidvégi Vidre és Rácz Attilára esett a szakvezetés választása. Hidvégi a vb-n lólengésben várakozáson felül negyedik lett, s hajszállal maradt el a bronzéremtől, ami Tokióban már kvótát jelentett volna számára. Rácz Attilát kedden Londonban érte óriási balszerencse, a verseny előtti bemelegítés során megsérült, és kénytelen volt visszalépni. A baj lólengésben történt, az egyik ujja beakadt a kápába, és kézközépcsonttörést szenvedett. Bár mentő volt a helyszínen, a sofőrje eltűnt, így háromnegyed órát kellett várnia, amíg kórházba szállították…

Hidvégi Vid ugrásban 14,433, korláton 13,866, nyújtón 13,033, talajon 13,300 pontot kapott gyakorlatára, és összességében gyengébben szerepelt, mint a vb-n. Még nagyobb baj volt, hogy ezután lólengésben is csak 14,608 pontra értékelték. (A vb-n a selejtezőben 15,266-ot, a döntőben 15,000-öt kapott.) Gyűrűn magához képest jól teljesített, 13,866 került a neve mellé, az összetett végeredményénél pedig 83,106, amivel a 45. helyen zárt. S izgulhatott.

A csapatversenyben Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország végzett az első négy helyen, s jutott ki teljes csapattal az olimpiára. E nemzetek tornászait, valamint a már a vb-n kvótát szerzettek versenyzőit – mert két-két fővel ők is elindulhattak – nem kellett figyelembe vennünk az egyéni összetettben, így Hidvégi Vid elől jó néhányan kiestek. Az egyéni olimpiai kvótához jutottak névsorát a Nemzetközi Torna Szövetség kedden éjjel még nem hozta nyilvánosságra, de a magyar szövetséget „nem hivatalosan” arról tájékoztatta, hogy Hidvégi Vid azok között van, akik indulhatnak az olimpián.

Szerdán a nők lépnek a szerekhez, s magyar részről Böczögő Dorina és Gombás Laura száll harcba a kvótáért.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 07:11, csütörtök | Sport

A West Ham United 58 év után nyert európai trófeát

A West Ham United nyerte a második alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-ligát, mivel szerdán a prágai döntőben 2-1-re legyőzte a Fiorentinát.

2023. Június 06. 18:45, kedd | Sport

Hetedik lett Portugáliában Benyó Máté, aki újoncként a legjobb magyar az Eb-mezőnyben

A hétvégén Portugáliában folytatódott a 2023-as Rallycross Európa-bajnokság, és a nemzetközi mezőnyben idén bemutatkozó Benyó Máté (ERX1) ismételten bizonyította EB-újoncként, hogy a legjobbak közt a helye.

2023. Június 06. 15:30, kedd | Sport

Túl a második gokart OB-n

A DD2 Masters kategóriában indult Nagy Matyi, az RMC Hungary második OB futamán a Dakar Ringen.

2023. Június 06. 15:22, kedd | Sport

Újra a TOP10-ben Kovács Bálint az IDM második versenyhétvégéjén

A H-Moto Team pilótája, Kovács Bálint tovább folytatta a menetelését az IDM 2023-as idényének második versenyhétvégéjén.