Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. November 19. 09:51, csütörtök | Helyi
Forrás: tatabánya

Hetzmann Béla a Felsőgalláért-díjas

Hetzmann Béla a Felsőgalláért-díjas

A Felsőgallai Baráti Kör alapításának 25. évfordulójára szervezett jubileumi ünnepségen Turainé John Katalin alpolgármester asszony adta át a Széchenyi Művelődési Ház első vezetőjének, a felsőgallai sportegyesület megalapítójának a kitüntető elismerést. A Széchenyi István Művelődési Ház a falusiak legfontosabb közösségi színtere, itt működik 1991 óta a Felsőgallai Baráti Kör is, amely hét évvel ezelőtt alapította meg a Felsőgalláért-díjat azon személyek érdemeinek és tevékenységének elismerése céljából, akik kiemelkedően hozzájárultak Felsőgalla társadalmi, gazdasági, kulturális, sport és egyéb vonatkozású fejlődéséhez.

Az ünnepélyes díjátadón a felsőgallai óvoda, iskola és a helyi német nemzetiségi tánccsoportok adtak ízelítőt a helyi sváb kultúrából.

Hetzmann Béla életútja

1947. november 9-én született Felsőgallán. Egy testvére van Géza. A családban vallásos nevelésben részesültek. A felsőgallai óvodába és általános iskolába járt, majd az Árpád Gimnáziumban érettségizett, humán osztályban. Dunaújvárosban és Budapesten híradástechnikai műszerész szakmát szerzett. Két év katonaság után az ÉDÁSZ megyei igazgatóságán dolgozott energiaellenőri beosztásban, majd 1978-tól a Bányák Központi Műhely üzemben bánya villanyszerelőként. 1982-ben kiemelték műszaki állományba. A bányák német partnereivel dolgozott, elsajátította a műszaki németet. Sokszor járt Németországban partner cégeknél.

1993-ban egy osztrák barátjával - aki Ausztria egyik legnagyobb falépcső gyártója volt - megalapították a GALLA Lépcső Kft.-t, amelynek vezetője és résztulajdonosa lett. 2003-ban eladták a céget. Nyugdíjba meneteléig a HHVG Kft.-nél dogozott.

1970-ben nősült, két fia született Béla és László. Béla fia közgazdasági egyetemet végzett, Budapesten él családjával, László gépésztechnikus lett, Tatabányán él családjával. Hat gyönyörű lány unokája van.

Mindig érdekelte Felsőgalla sorsa. Már fiatalon is részt vett közösségi rendezvényeken. 1984-ben végre elkészült a kis kultúrház, amelynek vezetését barátai és a felsőgallaiak invitálásra vállalta el társadalmi munkában, egészen 1988-ig. Intézményvezetőként célul tűzte ki a régi falusi szokások, hagyományok felélesztését. Társadalmi vezetőséget vett maga köré.

Egy igazi régi búcsú és három napos búcsú bál megrendezésével kezdték meg működésüket, majd ezt követte egy német nyelvű betlehemes Kriszkindl műsor a Német Nemzetiségi Dalkör részvételével, amelyet a frissen alakult városi televízió is közvetített. Majd következtek a hagyományos farsangok, locsolóbálok, kiállítások. A nemzetiségi dalkör és a nyugdíjas klub is végre megfelelő helyet kapott a Házban.

Ez idő alatt kezdték el gyűjteni a régi felsőgallai munkaeszközöket mesterségek szerint, amelyekből kiállítást rendeztek. Ennek egyes darabjai képezik a jelenlegi kiállítást is. A fiataloknak lehetőséget biztosít diszkó rendezésére is, szabályos tag kártyával. Munkájában sokat segítette Benkő Benedek, a Kulturális Bizottság vezetője.

Meghívására a budapesti német nyelvű Kossuth Gimnázium toborzói több alkalommal szerepeltek a Kultúrházban, nemzetiségi műsoraik nagyon sikeresek voltak. Azóta is sok falubeli fiatal tanul ott tovább az általános iskola elvégzése után.

Ez időben alakult két bajorországi kapcsolatuk egy nemzetiségi együttessel és egy foci csapattal. Rendezvényeik mindig telt házasak voltak.

1988-ban adták át a Kultúrház új szárnyát. Az építkezésben sok falusi vett részt, mivel a bányától nagyon sok bontásból származó téglát kaptak, a legtöbben ezt tisztították.

Hetzmann Béla alapító tagja volt az 1984. augusztus 1-jén megalakult Széchenyi Tömegsport Egyesületnek. Háromszor választották meg a Sportkör elnökének és most is a vezetőség tagja. Az első periódusban kibővítették a focipálya meglévő épületet: teraszbeépítés, járólapozás, hátul tároló és a mellékhelyiség hozzáépítése. 1997-ben a labdarúgó csapat feljutott a megye I-be, ezért követelmény volt a dupla öltöző, ezzel ősz végére készen lettek és az egész házra Lindab lemez került. Majd a sörsátor palatetőjét is kicserélték. Ezen munkákat a falu iparosai és a sporttagok végezték társadalmi munkában. Folyamatosan szépült a pálya és környéke, igazi szabadidőközponttá vált a valamikori focipálya.

2003-ban a „Lakosság sportjáért” díjat kapott az Országos Tömegsport Egyesület vezetőjétől, 2011-ig a Széchenyi István Álatlános Iskola alapítványának kurátora volt. Kedvenc sportja ma is a labdarúgás, elsősorban a felsőgallai focicsapat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya