Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 23. 08:57, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Hét település tart időközi választást vasárnap

Hét település tart időközi választást vasárnap

Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket választanak.

Győrben azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztségéről. Az időközi választáson hatan indulnak: Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület), Géber József (Mi Hazánk Mozgalom), Hajnal János (független), Kirchfeld Mária (független), Pollreisz Balázs (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP) és Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP). A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek. Októberben négy jelölt indult a választáson, akkor mindössze 646 voks volt az első két helyen végzett jelölt között: Borkai Zsolt 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) pedig 18 662-t.

Nógrád megyében két településen is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap. Patakon októberben két jelölt indult, Fekete Tibor (Fidesz-KDNP) és Viczián Tibor (független), ám mindketten 199 szavazatot kaptak. A vasárnapi választáson ők ismét elindulnak, de indul egy harmadik jelölt is, a független Szabó Andrea. A választáson 735 helybéli vehet részt.

Bokor községben ősszel négy független polgármesterjelölt közül választhattak a községben élők, de szavazategyenlőség alakult ki a legtöbb voksot kapó jelöltek között: Hegedűs Pál korábbi polgármester és Ocskay Zoltán egyaránt 31 szavazatot kapott. A vasárnapi szavazáson két jelölt lesz: Hegedűs Pál és Illés Márta (független). A választói névjegyzékben 95-en szerepelnek.

A Zala megyei Pötrétén a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak vasárnap újból polgármester-választást. Ősszel ugyanis mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a településen indult két független polgármester-jelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be egy vitatott érvényességű szavazólap miatt. A jogorvoslat során a Pécsi Ítélőtábla arra a döntésre jutott, hogy a helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólap mégis érvényesnek tekinthető, így 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki. A most vasárnapi voksoláson ugyanaz a két független jelölt, Gáspár Károly és Pintér Tamás méreti meg magát. A településen összesen 259 választópolgár szerepel a nyilvántartásban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irotán tavaly októberben két független jelölt indult a polgármesteri székért: Bencs Sándor és Miklós László, ám mindketten 36-36 voksot kaptak. A vasárnapi voksoláson ők ismét elindulnak, de lesz egy harmadik jelölt is, Trézsi Krisztián (független). A választói névjegyzékben 82-en szerepelnek.

A Baranya megyei Apátvarasdon azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az októberi voksoláson a négy helyre mindössze három jelölt volt, így elmaradt a választás. Az időközi választásra négy független egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba, a választói névjegyzékben 104-en szerepelnek.

A Zala megyei Sényén azért kell kéttagú képviselő-testületet választani, mert októberben nem volt elég jelölt, a visszalépések miatt ugyanis a szavazás napjára mindössze egy maradt. A vasárnapi voksolásra három független jelöltek vettek nyilvántartásba, a településen 62-en szavazhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.