Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 22. 00:00, péntek | Helyi

Hasznos segédlet LED izzó vásárláshoz

Hasznos segédlet LED izzó vásárláshoz

Mire figyelj a csomagoláson, ha legközelebb LED fényforrást szeretnél vásárolni? Melyik érték mit jelent, és az izzó dobozán melyik adatokra érdemes mindenképp vetni egy pillantást?

Ha legközelebb valamilyen oknál fogva LED izzót szükséges vásárolnod a boltban, akkor a fenti információk ismeretében lényegesen könnyebb dolgod lesz. Ebben a cikkben mi is szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni a dolgod, ezért részletes segédletet biztosítunk a számodra.

Elöljáróban annyit fontos leszögezni, hogy mindig a fotót nézd meg először, és azt döntsd el, hogy az izzó formája megfelelő-e. Most pedig nézzük a többi adatot.

Watt, Lumen és méret

A Watt a fényforrás teljesítményét jelöli meg, a Lumen érték pedig a fényerő mértékét. Nagyon fontos, hogy a kettőt ne keverd össze. Értelemszerűen a nagyobb Watt érték nagyobb teljesítményre utal, míg a Lumen érték növekedése szintén erőteljesebb fényre enged következtetni az izzónál.

A legjobb párosítás az, ha az alacsony Watt értékhez kifejezetten magas Lumen párosul. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a fényforrás kevés energia felhasználása mellett is kifejezetten nagy fényerőt biztosít.

Némileg egyértelműbb adat az izzó mérete. Értelemszerűen annak megfelelően célszerű megválasztanod, hogy mekkora hely áll rendelkezésre az elhelyezéséhez.

Fejelés, energiatakarékosság és üzemóra

A fejelés másik megfogalmazása talán ismertebb, ugyanis a foglalatot jelöli. Azt tudjuk tehát ellenőrizni rajta keresztül, hogy a megvásárolt izzó illeszkedik-e majd a foglalatba.

Az energiatakarékosság mértékét figyelembe véve azt tudhatjuk meg, hogy a fényforrás mennyire bánik takarékosan a rendelkezésre álló energiával. Itt kategóriákat fogunk találni, ezeken belül az E számít a legrosszabbnak, az A++ pedig a legjobb értéknek.

Ha pedig a LED izzó várható élettartamára vagyunk kíváncsiak, akkor az üzemórát célszerű megtekintenünk a csomagoláson.

Nézz körül az Alkonylámpa LED izzó kínálatában, biztosan megtalálod az igényeidnek legmegfelelőbbet!

A LED izzó ideális hőmérséklete, a kapcsolási ciklus és a színhőmérséklet

Az ideális hőmérséklet megmutatja, hogy a fényforrás jellemzően milyen tartományban képes hosszabb távon is megbízhatóan tenni a dolgát. A kapcsolási ciklus egyfajta várható élettartamot mutat, vagyis szám szerint hány le- és felkapcsolás várható el a fényforrástól.

A színhőmérséklet pedig azt adja vissza, hogy az adott LED izzó meleg vagy éppenséggel hideg fénnyel világít-e. Ennek a mértékegységét Kelvin-ben adják meg a gyártók. Az alacsony érték meleg fényre enged következtetni, a magas szám pedig hideg fényű izzóra utal.

Ezt mindenképp célszerű alaposabban is megvizsgálni annak érdekében, hogy a megvásárolt fényforrás eleget tegyen a tőle elvárt kritériumoknak. Nappalikban, hálószobákban a pihenéshez inkább a meleg fényű, míg munkához, olvasáshoz a hidegebb fényt kibocsátó LED izzók számítanak jobb választásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya