Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 19. 13:32, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas: a pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs

Fazekas: a pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Fazekas Sándor Kiss Eliza miniszteri biztossal közösen mutatta be - a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített - Pálinka Kiválóságok Könyvét.
A kötetben azokat a kiváló magyar pálinkákat - gyümölcs- és törkölypárlatokat - mutatják be, amelyeket az országkóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek.
A Magyarországon működő kereskedelmi célú főzdék és pálinkaházak kétharmada 171 terméket nevezett be a versenyre. A szakmai zsűri a pálinka kiválóságok körébe 50 ház és főzde 83 kiválónak minősített pálinkáját sorolta.
Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a Pálinka Országkóstoló megismerteti a széles nyilvánossággal a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható kiváló minőségű gyümölcs- és törkölypálinkákat. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a megmérettetésen a kereskedelmi főzdék és a pálinkaházak többsége részt vett.
Kiss Eliza pedig többek között arról beszélt: a pálinka hungarikum, a magyar identitás része. A pálinkát példaként hozta arra, hogy a piacképes hungarikumok gazdaságélénkítő szerepet is betölthetnek egy-egy területen. A jól használt és alkalmazott hagyományok erősíthetik a jövőt, a vállalkozásokat. Ezért is fontos az a kötet, amely bemutatja a legkitűnőbb magyar pálinkákat. A Pálinka Kiválóságok Könyve - amely ingyenes kiadvány - 4000 példányban magyarul 2000 példányban angolul jelent meg.
A rendezvényen Fazekas Sándor a Pálinka Kiválóságok Könyvében szereplő párlatok készítőinek elismeréseket adott át.
Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára korábban az MTI-nek elmondta: tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a 2012. évi. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során