Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Március 30. 19:23, vasárnap | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Egyéves az Agora

Egyéves az Agora

A Tavaszi Agora Napok elnevezésű háromnapos programsorozattal ünnepelte egyéves születésnapját a hétvégén a Vértes Agorája.

A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő. A polgármester kifejtette: egy olyan sikeres év van a hátunk mögött, ami rengeteg rendezvénnyel, produkcióval színesítette a város életét. Nagyon sok olyan nap volt az elmúlt egy évben, mikor tele volt ez a ház, és ez bebizonyította, hogy Tatabányán szükség van közösségi terekre, találkozási pontokra, szükség van olyan kulturális programokra, amelyeket a város lakói magukénak tudnak érezni, amelyeket igazán szeretnek. Legyen szó, akár egy hétvégén megtartott játszóházról, vagy egy tavaszi művészeti fesztiválról, ahová világhírű művészeket tudunk megnyerni fellépőnek – hangsúlyozta Schmidt Csaba, aki hozzátette: de a Vértes Agora teret igyekszik adni a különböző helyi közösségek bemutatkozásának is, hogy megmutassák tudásukat a városban élőknek. Nagyon fontos, hogy megismerjük egymást, és azt a nagyon színes, dinamikus kulturális életet is, amely a városunkat jellemzi. És jól láthatóan ennek a központja, koordinátora tudott lenni az elmúlt egy évben ez a különleges intézmény. Bízom benne, hogy azt a magas lécet, amit saját maguknak tettek fel, mind magasabbra és magasabbra fogják tenni az Agora munkatársai – fogalmazott a politikus.

A polgármester köszöntője után Bencsik János elmondta: bárhogyan is nevezzük ezt az intézményt: Agorának vagy Közművelődés Házának, a lényeg mindig a közösségi tér, a közösségen alapuló tér marad, ahol a hagyományokat közösen őrzik, ezekre a megtartó hagyományokra építkeznek, és új modern köntösben jelenítik meg azokat. A legfontosabb, hogy miközben alkotó munkát végzünk, jól is érezzük benne magunkat, és észrevétlenül igazi közösségé kovácsolódunk össze. Mint, ahogy minden esztendőben a fák újra és újra lombkoronát hajtanak, mindig megjelenik egy kicsi hozzáadott érték, állandóan változik a régóta ismert fa is, például azok a gyönyörű platánok, amelyek Újvárost díszítik, mindig más arcukat mutatják – mindig képesek arra, hogy megújuljanak és alkalmazkodjanak a megváltozott környezetükhöz, így kell a Vértes Agorájának szolgálnia a város közösségét – emelte ki az országgyűlési képviselő. A köszöntők után, akárcsak egy évvel ezelőtt a tatabányai városrészek újra összerakták az Agora kulcsát, majd Schmidt Csaba polgármester átadta Kovácsné Horváth Évának, a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ szakmai igazgatóhelyettesének, hogy elvigye Szolnokra, és ott is megnyithassa kapuit az Agora. A kulcsátadót követően Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke bejelentette: Tatabánya városa ismét feliratkozott a magyarországi rekorder települések listájára, a városban a sokak összefogásával megszületett, megkötött közösségi sál 1450 méter hosszú, átlagosan 18 cm széles és 260 m2, ez a többszöröse a tavalyi évben felállított kazincbarcikai rekordnak.

A Tavaszi Agora Napok rendkívül izgalmas programokkal várta a látogatókat a hétvégén. A programsorozat keretében többek között Demeniv Iván harmonika estje, vagy Bödöcs Tibor stand-up előadása varázsolhatta el a közönséget, de a kicsik legendás kedvence, a Kaláka együttes is koncertet adott. Volt graffiti kiállítás az Agora kertben, meglehetett keresni az Agora Kincsét, de működött tehetség inkubátor is, ahol önismereti játékokkal ismerkedhettek kicsik és nagyok egyaránt, és fel lehetett ülni a Tatabányai barangoló élményszerző buszára is, amely visszavitt kicsit a múltba. A kíváncsiak bepillantást nyerhettek a Waldorf óvodák világába is, de az aulában izgő-mozgó élőszoborral is barátságot köthettek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya