Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 09. 14:07, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Csúcsforgalom - zajlik a madárélet a Hortobágyon

Csúcsforgalom - zajlik a madárélet a Hortobágyon

Nagy a jövés-menés a Hortobágyon: a darvak már elszálltak, a fehér gólyák megérkeztek, a parti madarak vonulása a végéhez közeledik, a nyári ludak pedig költenek.

Érzékeltette a hortobágyi madárszálló mozgalmas napjait Kapocsi István, a nemzeti park igazgató helyettese az MTI érdeklődésére.

A nagyszámú darucsapat - ősszel közel 100 ezer daru töltött viszonylag hosszabb időt a Hortobágyon - ezúttal néhány nap alatt átvonult a Hortobágyon, és már meg is érkezett az észak-baltikumi, finnországi költőhelyekre.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint megérkeztek a pusztára a fehér gólyák, és kezdik elfoglalni költőhelyeiket. A park és az E-on áramszolgáltató szakemberei pénteken 8-10 elektromos távvezetéket tartó oszlopon ellenőrizték a gólyafészkek állapotát: ezzel a park területén befejeződött az oszlopokon lévő gólyafészkek helyreállítása, illetve megemelése.

Bár kislibákat vezető nyári ludat még nem láttak a szakemberek az idén, már a végéhez közeledik a nyári ludak költése, ami az időjárási körülményeket tekintve akadálytalan volt - jegyezte meg Kapocsi István. Elmondta azt is, hogy végéhez közeledik a parti madarak - pajzsos cankó, nagygoda, piros lábú cankó - vonulása a vízpartokra, a sekély vizes területekre.

Közlése szerint nagy a szárazság a pusztán, sok csapadék hiányzik, ezért a parti madarak életfeltételeit mesterséges árasztással próbálják javítani. A Zám puszta területén található Halas-fenék nevű mocsárnál például 400 hektáros területen folyik az árasztás.

Ilyenkor a növényzet - gyékény, nádas - visszaszorítására nagyon fontos a parti sáv legeltetése - mondta az igazgatóhelyettes. - Ezeken a parti területeken jelenleg 400 szarvasmarha és szaporulata legel, de ahol megindult a fű növekedése, ott megkezdődött a juhok kihajtása is a gyepekre.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során