Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Május 23. 15:25, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Brassó közelében rehabilitációs központ épül a romániai \"problémás medvék\" számára

Brassó közelében rehabilitációs központ épül a romániai \

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

A létesítmény a dél-erdélyi nagyváros térségében lévő Tömös-völgyben (Valea Timisului) épül, egy Brassó önkormányzatának tulajdonában lévő 61,18 hektáros területen. Az építkezés szerdán kezdődött meg Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter jelenlétében - írta a brassói hírportál.

A környezetvédelmi tárca közleménye szerint a projektben a román állami és a brassói erdészet, valamint az erdészeti kutatási és fejlesztési központ is részt vesz.

Mint írták, a Tömös-patak völgyében megvalósuló központ a barnamedvék védelmét, rehabilitációját szolgálja, és mintegy száz egyed befogadására alkalmas. Ide olyan bocsok, bocsos anyamedvék és felnőtt hímek kerülnek, amelyek lakott területen okoznak problémát, és deviáns viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.

A közlemény szerint Mircea Fechet úgy fogalmazott: "Románia bizonyította, képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-állományát". A tárcavezető szerint a Kárpátokban él az európai állomány több mint 40 százaléka, számuk 6400-7200 egyedre tehető.

A Tömös-völgyi rehabilitációs központ tízmillió lejből (778 millió forint) valósul meg, ebből 6,5 millió lej (505 millió forint) az építési költség. A finanszírozás 85 százaléka az Európai Uniótól, a többi a román államtól származik.

A településekre bejáró medvék Románia számos megyéjében okoznak gondot. Hargita megyében például idén már több mint száz alkalommal kellett riasztani a lakosságot a védett állatok jelenléte miatt.

Csíksomlyón szerdán három medvét lőttek ki a hatóságok, miután a fiatal, kukázáshoz szokott nagyvadakat semmilyen más módszerrel nem sikerült távol tartani a településtől, és veszélyeztették az emberek biztonságát.

Címkék: erdély, medve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.