Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővült a feketén dolgoztatók listája

Bővült a feketén dolgoztatók listája

Több mint 4700 cég, illetve magánszemély esete szerepel a NAV feketén foglakoztatókat feltüntető listáján. A minap aktualizált lajstrom száz új szereplővel bővült, vagyis belehúztak az ellenőrök. A szabályok szerint az kerül fel a listára, aki vagy amely cég egy ellenőrzés során fennakad a rostán, mert be nem jelentett alkalmazottal dolgozik - írja a Napi Gazdaság.

A szankció részeként a foglalkoztató két éven át marad a listán, ezt követően automatikusan lekerül onnan. Kivéve, ha ismételten elkapja a hatóság. Ebben az esetben a korábbi ügyek is fenn maradnak a listán, vagyis a szemlélő számára egyértelmű lesz a folyamatos visszaélés − van, aki háromszor is lebukott.

A feketefoglalkoztatásban nem is az a legnagyobb kockázat, hogy nyilvánosságra kerül a csalás − ez például egy jogtalanul igénybe vett támogatás, vissza nem fizetett támogatási hitel esetében sokkal kevésbé hitelrontó. Azonnal sokba kerül ugyanakkor a bírság, amit köteles kiszabni az ellenőr − ez 30 ezer és tízmillió forint közti összeg, visszaesőknél nyilván magasabb. A bírságot minden be nem jelentett munkavállaló után meg kell fizetni, az ugyanis személyre szabott és nem a szabálytalanság tényét bünteti. A visszaesők mindig súlyosabb elbírálás alá esnek − akár 12 vagy végső eseten 30 napos üzletbezárással is járhat a szabálytalanság.

Emellett arra is számítani kell, hogy az adóhatóság azonnal kiszámlázza visszamenőleg az elmaradt bérterheket. Ez esetben a hatóság alapból azt feltételezi, hogy a munkavállaló tartósan ott dolgozik, vagyis nem egyhavi adót és járulékot kell befizetni − kivételt képeznek az idénymunkák, egy balatoni kukoricaárus után nem kell januárig fizetni.

Extra szankció, hogy a feketén foglalkoztató cégek, magánszemélyek elesnek az állami támogatásoktól, nem indulhatnak pályázatokon és a közbeszerzési eljárásokból is ki vannak zárva. Ez nyilván a nagyobb cégek számára jelent komoly érvágást. A listán nem csak ilyenek vannak. Bőven szerepelnek ott magánszemélyek is, akik valószínűleg egyetlen alkalmazottal, esetenként családtaggal dolgoznak. Számukra ugyanakkor a néhány millió forintra rúgó bírság és elmaradt adó, járulék is hatalmas terhet jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során