Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 29. 06:35, péntek | Bulvár
Forrás: infovárosok

Bemutatták a Visszidensek harmadik kötetét

Bemutatták a Visszidensek harmadik kötetét

A két korábbi kiadás sikereit követően Gyuricza Péter újabb tizenkét "Visszidenssel" készített interjút - külföldön élt magyarokkal, akik úgy döntöttek, hogy visszatérnek Magyarországra.

A könyv a Magyarország Barátai Alapítvány kiadásában jelent meg, s az első két kötettel egyetemben kapható a könyvesboltokban, valamint az Alapítványnál.
A könyvbemutatón Vizi E. Szilvester, az Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, mennyire jó magyarnak lenni. Hangsúlyozta, hogy a magyarok nem csak az 1000 éves államiságra és a nyelvre, hanem kultúrájukra is büszkék lehetnek. Azt is elmondta, hogy az itt élőknek valóban szükségük van a határokon kívül élőkre. Márai Sándorra hivatkozva Vizi elmondta, hogy a nyelv és a kultúra ragasztóként szolgál a magyarok között a jelenlegi határokon és azon kívül. Aki megismerte ezt a kultúrát, soha nem fogja elfelejteni.

Ennek a 3x12 embernek a példája, akiket a sorozat három kötetében bemutatnak, ezt bizonyítja. Sőt, a könyvek és szereplőik szintén megerősítést jelentenek azok számára, akik úgy döntenek, hogy visszatérnek a Magyarországra, valóban megtalálják az utat. Vannak, akik hazatalálnak, és vannak, akik hazát találnak - mondta Vizi.

Az előző kiadás szereplőinek nevében Nádasdy Borbála grófnő, író, volt színész és balett-táncos elmondta, hogy nagy megtiszteltetés, hogy ismét a "12 apostol között" lehetnek. Hatvan év után visszatért Franciaországból, s végül itt találta meg a magyar szellemet. Most megpróbál "hasznos" lenni az ország és a magyarok számára. Kiemelte a magyar örökséghez való hűség fontosságát: ezen egyedülálló nyelv megőrzése és továbbadása mellett nagyon fontos szerepet játszik a magyar kultúra és nemzet életben tartásában. A Nádasdy grófnő által átadott "stafétát" a harmadik kötet szereplői közül Tőkés István vette át, aki beszédével és két Reményik-vers elszavalásával minden visszidens szíveből szólt a hazaszeretetről.

Gyuricza Péter röviden bemutatta tizenkét interjúalanyát egy-egy párbeszédrészlet vagy rövid személyes történet által, amelyeket időnként a BorFolk nevű magyar népi együttes dalai váltottak fel. A bemutató jó hangulatáról a felolvasott szemelvények mellett Liszkay Mihály, a kötet egyik szereplőjének kiváló borai gondoskodtak.

Magyarország Barátai Alapítvány - www.friendsofhungary.hu
Fotók: Hajósi Miklós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára