Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 04. 13:39, csütörtök | Életmód

Az Egészség Világnap 2013. évi témája: a magas vérnyomás

Az Egészség Világnap 2013. évi témája: a magas vérnyomás

A felnőttek egyharmada szenved magas vérnyomástól a világon. Az 50 és 59 év közöttiek felének, a 20 és 39 év közöttiek 10 % - ának ez a problémája – derül ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből.

A magas vérnyomás felelős a halálesetek csaknem a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért. Április 7-én, az egészségügyi világnapon ezúttal arra hívják fel a figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és gyógyítható. A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait az alábbi tényezők által lehet csökkenteni:
só bevitel csökkentése
kiegyensúlyozott táplálkozás
az alkoholfogyasztás mérséklése
rendszeres fizikai aktivitás
az egészséges testsúly fenntartása
dohányzás mellőzése.
Ennek érdekében világszerte kormányzati intézkedéseket tesznek. Japánban például az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium rendszeres egészségügyi szűréseket vezetett be a 40 év feletti korosztálynak. Egészségügyi dolgozók és önkéntesek bevonásával tájékoztatták a szűrés lehetőségéről és fontosságáról az érintetteket. Az egészséges életmódot népszerűsítő reklámkampányokkal egészítették ki a programot. A kampány fontos része a pedagógusokkal és étkeztetőkkel való együttműködés, melynek keretében egészséges főzőiskolákat szerveztek a felnőttek és gyerekek számára.

Hazánkban az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) hirdette meg a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot, melyről bővebb információ a www.oeti.hu oldalon olvasható.

Komárom-Esztergom megye lakosságának megbetegedési és halálozási adatai egyaránt felhívják a figyelmet a téma fontosságára.
Megyénkben a vezető helyen álló keringési rendszer betegségei közé tartozik a már fiatal korban megjelenő, és az életkor előre haladtával egyre gyakoribb magas vérnyomás betegség, melynek aktuális adatai az alábbi diagramokon jól láthatók:

A bekövetkezett halálesetek száma megyénkben 2011. évben:
3154, ebből a magas vérnyomás okozta 166 fő halálát.
A kockázati tényezők kiküszöbölésével csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának esélye, odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
Ehhez kapcsolódóan minden érdeklődőt szeretettel várunk 2013. április 8-án 14.00-17.00 között a Vértes Center földszintjén ingyenes vérnyomásmérésre valamint életmódbeli tanácsadásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.