Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 14. 07:24, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus 20. – 128 millió forintba kerül a tűzijáték

Augusztus 20. – 128 millió forintba kerül a tűzijáték

Az augusztus 20-i tűzijátékot bruttó 128 millió forintért, a tavalyinál több mint 20 millió forinttal olcsóbban valósítja meg a Leskovics Pirotechnikai Kft.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szerint a logisztikai-biztonsági feladatok és a pirotechnikai látvány együttes költségvetése bruttó 128 millió forint lesz; a HM Beszerzési Hivatala által lefolytatott közbeszerzési eljárásra négy ajánlat érkezett, a pályázatok közül összességében a legelőnyösebbet a Leskovics Pirotechnika Kft. nyújtotta be. Ez a cég felelt a tavalyi ünnepi tűzijáték végrehajtásáért is.

A korábbi évekhez képest jelentősen kedvezőbb költségvetésű műsort idén több helyszínről és új koncepció szerint valósítják meg. A hagyományosnak mondható kilövési helyszínek – a Lánchíd és a Duna – idén kiegészülnek a Szabadság híddal és a Gellért-heggyel - olvasható a közleményben.

A HM NRH azt írta: a tűzijáték kilövési helyszíneit elsősorban a fővárosi építkezések miatt kellett módosítani. A telepítési helyszínek alapján a látványközpont a pesti Duna-parton, a Lánchíd és a Szabadság híd között helyezkedik el, "erről a részről lehet majd a legtökéletesebb látványban részük az ünneplőknek".

Szintén újdonság, hogy a Dunán ezúttal nem uszályokról, hanem – a Magyar Honvédség (MH) erőforrásainak biztosításával - katonai pontonokról lövik fel a tűzijátékot. Az úgynevezett folyami hídkompokat a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái biztosítják, a rögzítésben pedig az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vesz részt.

Az előző évek hagyományait követve a zenei aláfestés összeállításáról idén is a Petőfi Rádió szakemberei gondoskodnak – közölte a HM NRH.

Tavaly – a HM NRH által szervezett első tűzijáték – összköltsége bruttó 150 millió forint volt. A korábbi évekhez képest – mint írták – ez is alacsony költségvetésűnek volt mondható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során