Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

ÁSZ tájékoztató a kampánypénzek ellenőrzéséről

ÁSZ tájékoztató a kampánypénzek ellenőrzéséről

Nyilvánosságra hozta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a választási kampánypénzek ellenőrzéséről szóló tájékoztatót, amely megtalálható az ÁSZ honlapján a „Választás 2014” menüpont alatt. A tájékoztató az általános tudnivalók mellett bemutatja a számvevőszéki ellenőrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit. Szól a kampányra fordítható összegek értékhatára betartásának ellenőrzéséről, valamint arról is, hogy a jelölteknek és jelölőszervezeteknek milyen dokumentumokat, elszámolásokat, bizonylatokat kell az ÁSZ rendelkezésre bocsátani.

A törvényi előírás értelmében minden jelöltnek és jelölő szervezetnek a választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. A tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy az ezt megalapozó bizonylatokat az ellenőrzés lezárásáig a pártoknak és egyéni jelölteknek meg kell őrizniük az ellenőrizhetőség biztosítása érdekében.

A tájékoztató rámutat, hogy a törvényi előírás alapján kampánytevékenység a kampányeszközök kampányidőszakban történő felhasználása és minden egyéb kampányidőszakban folytatott tevékenység a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék a törvényi előírások értelmében a választást követően végzi el a kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését. Az ÁSZ a törvényi előírás szerint a hivatalos kampányidőszakra vonatkozóan, a választáson hivatalosan induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.

Emlékeztetünk arra, hogy a törvényi előírás szerint a képviselői helyhez nem jutott jelöltek, vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi. Az ellenőrzés iránti kérelmet a törvényben meghatározottak szerint a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával. Hangsúlyozzuk, hogy az ÁSZ készen áll arra, hogy a beérkező indítvány alapján bármely, adott esetben minden a választáson induló egyéni jelölt, vagy párt elszámolását ellenőrizze.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírás értelmében a választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz.

A tájékoztató az ÁSZ honlapjára kattintva érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: