Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 11. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.ovonok.hu

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét
A szokást nem mi kezdtük s nem mi végezzük
Állatainknak annyi szaporodása legyen,
ahány ága-boga van a vesszőnek.

Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia apja kívánságára a légió katonája lett. A legenda szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak, aki a történet szerint Jézus volt. Nem sokkal ezután megkeresztelkedett, otthagyta a sereget, és misszionárius lett. 371-ben a Loire menti Tours püspökévé választották. A legenda szerint Márton (alázatból) a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így "kénytelen volt" a püspökséget elvállalni.

Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.

A Márton napján szedett vesszőt, amit az állatok terelésére használtak, az istálló ajtaja fölé helyezték, megvédte az állományt a betegségektől. A szőlővidékek némelyikén azt is mondták, ha Márton napkor még zöld a szőlő levele, bizonyosan enyhe télre számíthatunk, s ha ezen a napon esik az eső akkor a következő évi szüret is bőséges lesz.

Libasült gesztenyés rösztivel

Hozzávalók (6 személyre): 1 konyhakész liba belsőségekkel (4,5 Kg), só, bors, 1 cserép majoranna, 15dkg sárgarépa, 3 hagyma, 5 ek olaj, ½ tyúkhúsleves alaplé, 1,2 kg kelbimbó, 4 ek madula-pehely, 25dkg főtt gesztenye, 40dkg burgonya, 1 tojás, 1ek liszt, 2 ek étkezési keményítő, cukor, 2 ek vaj

A nyak és a háj levágása után a libát kívül belül bedörzsöljük sóval, borssal és a lecsipkedett majorannával. Rácsra fektetjük, tepsit tolunk alá és ¼ vízzel meglocsolva 175 fokon kb 3,5 órát sütjük.

A répát feldaraboljuk, 2 hagymát elnegyedelünk. A belsőségeket és a nyakat 1 ek olajon 10 percig, majd a répával és a hagymával 4 percig pirítjuk. A levessel és 5 dl vízzel felforraljuk és alacsony hőfokon főzzük, amíg a liba sül.

A kelbimbót forró sós vízben 10 percig főzzük, a mandulát szárazon megpirítjuk. A burgonyát durvára, a maradék hagymát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a durvára aprított gesztenyét, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Kis serpenyőben 2 ek olajat hevítünk. Evőkanállal 3-4 halmot teszünk bele a masszából, kissé lelapítjuk és közepes hőfokon rösztiket sütünk. Ugyanígy megsütjük a többi masszát is.

A sós vízzel megkent libát 30 perc alatt ropogósra sütjük, majd kivesszük. Az átszűrt, vízzel 4dl-re kiegészített szaftot felforraljuk. Besűrítjük az 5 ek vízzel simára kevert keményítővel, újra felforraljuk és sóval, borssal, egy csipet cukorral ízesítjük.

A leszűrt kelbimbót a forró vajon 5 percig pároljuk, majd összeforgatjuk a mandulával. A feldarabolt libát a mandulás kelbimbóval, rösztivel és szósszal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Címkék: liba, libasült, Márton nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya