Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 23. 00:00, vasárnap | Helyi

Agora Zenei Esték július péntekjein

Agora Zenei Esték július péntekjein

INGYENES SZABADTÉRI KONCERTSOROZAT

2019. július 5., 12., 19., 26., 19:00
Tatabánya, Zenepavilon (rossz idő esetén A Vértes Agorája, Nagyterem)

Nem telhet el nyár A Vértes Agorája szabadtéri koncertsorozata nélkül. Évről-évre egyre többen látogatnak ki a Zenepavilonhoz, ahol júliusban hetente a minőségi könnyűzene kedvelőivel telik meg a tér. A kínálat az idén is változatos, és bizonyos, hogy minden alkalommal garantáljuk az igényes szórakozás lehetőségét. Bizonytalan csak az időjárás, ami ha esősre fordul, az Agora nagyterme lép elő koncerthelyszínné. A program ebben az esztendőben is ingyenes.

PROGRAM:

2019. július 5, 19:00
JAZZ TIME – KAMILKA& PESTI SIKK

A Pesti Sikk zenekart Kiss Kamilka énekes-fuvolaművész és Lőrincz Ádám zongorista és zenei vezető alapították három éve. Kiss a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fuvola szakon, majd éneket és színészetet tanult. Ádám a Hermann, majd a Gorsium Zeneiskolákban tanult jazz-zongorát. Guinness Világrekordjával a világ legfiatalabb musical-zeneszerzője címet nyerte el. A két fix tag mellett a többiek session zenészként közreműködnek.
Két fő zenei irányt határoztak meg, egyrészt saját, egyedi, igényes hangzás kialakítását, amiben nagy segítség, hogy mind a zenét, mind a szöveget a tagok szerzik. Ennek működő bizonyítéka, hogy a Jazzy Rádió dalversenyén 200 pályázó közül a 2. helyezést érték el dalukkal 2015-ben. Másrészt, küldetésnek gondolják továbbra is a magyar zenei történelmünk ápolását – régi magyar számok feldolgozását saját, egyedi stílusukban, s ezek beemelését a koncertprogramokba. 2016-ban részt vettek az NKA – Cseh Tamás programjában, amit az induló és kezdő előadók számára hoztak létre. Hang- és képfelvétel elkészítésére, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására kaptak támogatást.


2019. július 12., 19:00
MAGYARVISTA SOCIAL CLUB

A MagyarVista Social Club egy energikus színpadi produkció hét zenésszel, akik egyenként már bizonyították, hogy kiemelt helyük van a könnyűzenei életben.
A zenekar egy lemezprojekt “utóéleteként” jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert “Lili dalai” című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki 2011 tavaszán a 8 fős felállás, amely azóta már a következő lemezanyagon dolgozik. A névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó.
A zenekar a nevét egy népművészetéről híres erdélyi, kalotaszegi falu, Magyarvista után kapta. Ahogy fogalmaznak: “Amellett, hogy egy szójátékkal utalunk a világhírű kubai muzsikusokra, azt fejezi ki, hogy nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk. Azon dolgozunk, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzunk közel egymáshoz különböző zenei világokat.”
Tagok: Kovács Sára Dizna – ének, Németh Ferenc – ének, Sipeki Zoltán – gitár, Kovács Ferenc – trombita, hegedű, Mohai Szabolcs – dob, Novák Csaba – basszusgitár, Németh Péter – ének, billentyű

2019. július 19., 19:00
AUREVOIR

2015 márciusában indult útjára a zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir zenekar. Már a kezdetektől fogva koncepciózusan jelen volt zenéjükben a sokszínűség; többféle stílust érintenek, legnagyobb hatással azonban az angolszász beat-folk és a Kárpát-medence népzenéje volt rájuk.
Első bemutatkozásaik egyike – az alakulás évében – Tatabányán volt, a PeronMusic Tehetségkutató Fesztiválon, ahol II. helyezést értek el.
A zenekar – fiatal volta ellenére – számos turnén és nagyobb fellépésen van túl. Nem csupán országhatárokon belül koncerteznek: voltak Erdélyben és a Felvidéken, több európai nagyvárosban, köztük Berlinben és Prágában, sőt eljutottak egészen Kínáig, ahol a shanghaji magyar pavilon megnyitóján játszottak. Első lemezük, az Ethno-beat 2017 augusztusában jelent meg, amelyet egy telt házas koncert keretein belül mutattak be az Ellátóházban.
Az együttes 2017-ben bekerült a Hangfoglaló Program húsz kiválasztott induló zenekara közé, novemberben szintén telt ház előtt játszott az Akvárium Klubban, idén januárban pedig az A38 Hajón. 2018-ban klubturnéra indulnak a Paddy and the Rats supportjaként, emellett azonban fontosnak tartják, hogy saját szervezésű koncerteken mutassák be új lemezük anyagát.

2019. július 26., 19:00
SZÁZAN FÚJJÁK… – FÚVÓS KÖNNYŰZENE

Tatabánya Város Fúvószenekara, a Komáromi Egressy Fúvószenekar ésPápa Város Fúvószenekaraközös koncertje
Közreműködnek: Ress Hajnalka és Solti Ádám – színművészek, énekesek
Vezényel: Szabó Ferenc és Szicsó István
A megalakulásának 45. évfordulóját ünneplő fúvószenekar jubileumi koncertre hívja a zenekarokat, így a Százan fújják… jóval túllépi a címben jelzett számot, megközelítőleg 160 zenész játszik közös programot együtt, egy időben. Előtte a zeneiskolák ifjú fúvósai köszöntik a jubiláló tatabányai fúvószenekart.
Tatabánya Város Fúvószenekara 1974-ben alakult Magyar József és Kossela Béla vezetésével. A kezdetben ifjúsági zenekarként működő együttes adta a helyi bányász fúvószenekar utánpótlását.1992 óta a zenekar szakmai munkáját Pauer László és Szabó Ferenc karmesterek, 2017-től Szabó Ferenc és Szicsó István irányítják. Tatabánya kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe miatt a város Közgyűlése 1995-ben a “Városi” címet adományozta az együttesnek, míg 1999-ben a szakmai munka elismeréseként Ezüst Turul díjat kapott a fúvószenekar.
Az együttes eddig három ízben kapta meg a Magyar Fúvószenekari Szövetségtől a “Fesztivál Fúvószenekar” címet. Magas színvonalú szakmai munkáját igazolja, hogy 2012-ben átvehette a Hidas Frigyes-díjat. A zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője Szabó Ferenc, aki a Magyar Fúvószenei és Majorett Szövetség elnöke.
***
A Komáromi Egressy Fúvószenekar 1997-ben alakult a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből. Eleinte főleg zeneiskolai rendezvényeken mutatkoztak be, de az évek során létszámuk kibővült 40-50 főre, amely lehetővé tette a nagy nyilvánosság előtti bemutatkozást is. 2011-ben „C” fokozaton koncert és show kategóriában kiemelt arany minősítést kapott a MAFUMASZ zsűrijétől.
2014-ben Komárom Város Önkormányzata Pro Urbe díjjal ismerte el a zenekar munkáját. A zenekart alapította és azóta is vezényli, Szabó Ferenc karmester.
Magas színvonalú szakmai munkáját igazolja, hogy 2012-ben Budapesten átvehette a ‘Hidas Frigyes’-díjat, az egyik legnagyobb elismerést a fúvószenekari karnagyok körében. 2015-ben megválasztották a MAFUMASZ Szövetség elnökének.
***
Pápa Város Fúvószenekara fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte 2018-ban. A Horváth Adrián által vezetett és vezényelt fúvószenekar a nagysikerű Fúvós Show, a Csináljuk a fesztivált! könnyűzenei koncertek mellett a klasszikusokat is műsorán tartja.
A magas színvonal elismeréseképpen a 2015. január 1-jei ABBA Show a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség kiemelt arany minősítését kapta meg „C”, azaz felsőfokon, szórakoztató (show) kategóriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya