Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Június 12. 13:56, csütörtök | Helyi

Agora szakmai műhelyek: egybecsengő célok

Agora szakmai műhelyek: egybecsengő célok

Harmadik alkalommal találkoztak a 2013 decemberében alakult Agora Fórum tagjai A Vértes Agorája kamaratermében

A résztvevőket Sámuel Botond, az Agora Nonprofit Kft. vezetője köszöntötte, és hangsúlyozta az együttműködés jelentőségét. Elmondta, a szakmai műhelyek elkezdték a közös gondolkodást, megfogalmazták céljaikat.
Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere az összefogás egyik örömteli eredményeként emelte ki azt a sajtófigyelő tevékenységet, amelyet a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai végeznek.
A folytatásban a szakmai műhelyek vezetői számoltak be az eddigi ülések eredményeiről, a kitűzött célokról.
A Tudományos Műhely vezetője, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Gyüszi László megfogalmazta, csoportjuk feladatai közé tartozik a Tatabánya történetéhez kapcsolódó akcióknak , a város helytörténeti kutatásainak és az azt érintő tudományos munkának az összefogása, összehangolása. Az idén ilyenek például a Holokauszt és az első világháborús évfordulóhoz kötődő pályázatok és programok.
Pap Tibor a Kreatív Műhely céljai közül kiemelte a közös adatbázis létrehozását, amely lajstromba venné a kreatív iparban tevékenykedő személyeket, csoportokat és szervezeteket.
Bernhardt-Torma Noémi ismertette, a Közösségfejlesztő Műhely egy alapos helyzetfelmérésre törekszik, amelynek során felkutatják és összegyűjtik a jól működő városi közösségeket, egy következő lépésben pedig összehangolják azok tevékenységét.
Seffer Edina megosztotta a fórum tagjaival a Képzési Műhely legfőbb célkitűzését, miszerint a család, a kultúra és a társadalom kérdését helyezik előtérbe és a generációk közti szakadék áthidalására keresik a megoldást. Kiderült, konkrét képzések is körvonalazódtak már az elmúlt műhelytalálkozón.
Varga Rita, a Művészeti Műhely vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a tematikus programok összehangolására kell nagy figyelmet fordítani, ezt ők is egy részletes adatbázis létrehozásával kezdenék.
A Turisztikai Műhely egy értékleltár összeállításával fogna hozzá a munkához, ahogy az Fehér Péter beszámolójából kiderült. Ezen túl, többek között aktív promócióval hívnák fel a figyelmet a város és környéke attrakcióira, fejlesztenék a zarándokturizmust és még jobban kiaknáznák a kerékpáros lehetőségeket.
Az egyes csoportok prezentációi után a fórum tagjai javaslatokat tettek egymásnak, és kölcsönösen felajánlották segítségüket. Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai vezetője röviden értékelte a műhelyek eddigi munkáját, kiemelve, hogy azok az elmúlt időszakra meghatározott feladataikat a tervezéssel, az irányok és célok megfogalmazásával maradéktalanul ellátták.
Salamon Hugó ezután részleteket árult el a szeptemberi, IX. Faszén Fesztiválról, és közreműködésre hívta a megjelenteket. A rendezvény az idén megyei gasztronómiai rendezvénnyé növi ki magát, és a szokásoktól eltérően a Megyeháza lesz a helyszíne.
A szintén szeptemberben rendezendő I. Kulturális Piac lehetőséget teremt az egyes közösségek, csoportok bemutatkozására egy pezsgő, rendhagyó program keretében.
A második Tehetségválasztó szeptemberben két helyszínen, egyszer Tatabányán, egyszer pedig Tarjánban várja majd a magukat különböző sportágakban és képzőművészeti területeken kipróbálni vágyó fiatalokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya